Читај ми!

Откуд тероризам у Бечу

Беч је до синоћ био транзитна зона за улазак у Европу, јер сваки терористички напад кошта слободу, оцењују саговорници емисије "Око", наводећи да је аустријска престоница била град који је важио за један од најсигурнијих на свету.

Четворо цивила и један нападач убијени су у синоћним терористичким нападима у Бечу. Рањене су 22 особе, седморо теже. Нападач је - Кујтим Фејзулај пореклом из Северне Македоније.

Раде Мароевић, уредник на Интернет порталу РТС-а, каже да је Беч до синоћ био транзитна зона за улазак у Европу. Истиче да се шема тероризма променила од тренутка када је побеђена Ал Каида, а онда и Исламска држава.

"У тој некада чвршћој структури организације, Италија, Аустрија и Балкан су третирани као транзитне зоне за улазак у Европу. Они просто нису ниједног тренутка желели да направе себи никакав проблем јер су им те зоне биле сигуран пут ка Европи", објашњава Мароевић.

Сада, каже Мароевић, то углавном више не постоји. Сада се идеја радикалног исламизма преноси преко интернета и гомиле људи која прихвата или не прихвата ту идеју.

"Не постоје више те ћелије које су организоване, донекле се о Исламској држави прича у прошлом времену", наводи Мароевић.

Сматра да би Исламска држава, да је одговорна за напад у Бечу, одмах преузела одговорност за то.

"Постоји известан начин комуникације где постоје видео-записи који су прављени пре напада, Овде не постоји чврста организација и у таквом систему је јако тешко и ухватити починиоца. Кад имате организацију, организација мора да направи известан број потеза да би дошло до напада. Обавештајне службе морају да пресеку само један од тих корака да би успеле", објашњава Мароевић.

Гост Ока наводи да је бечким службама безбедности веома тешко јер имају идеју која група људи би могла да учествује у нападу, али да им проблем представља начин на који ће да ухвате, ухапсе тог човека.

Систем индоктринација 

Говорећи о пореклу нападача, Мароевић наводи да све информације показују да потиче из једне нормалне породице из Северне Македоније која је себи створила живот у Бечу.

"Потребан је озбиљан мотив да бисте узели пушку у руке изашли на улицу. Тај систем индоктринација, испирања мозга могу само инсајдери да нам објасне", наводи Мароевић.

Регрутација је, каже, проблематична ствар јер, како указује, морате да нађете људе који су спремни да буду радикални исламисти и да притом прибегавају насиљу. 

"Ви гађате малу групу унутар исламског света и онда унутар те мале групе морате да издвојите још мању групу која је спремна да радикално делује", објашњава Мароевић.

Инсајдери као извори информација 

Навео је да се у протеклих двадесетак година на Балкану појавило неколико људи који су иступили из вехабијских покрета, који су били у Босни, на КиМ и додао да од њих сазнајемо на који начин прилазе људима, на који начин се обавља индоктринација.

"Тај систем индоктринација, испирања мозга, могу само инсајдери да нам представе – како се то заиста дешава", сматра Мароевић.

На питање како ће свет изгледати након напада у Француској и Аустрији, Мароевић наводи да је то тешко предвидети.

"Људске слободе су све мање након сваког терористичког напада. То смо видели 11. септембра па надаље. Сваки терористички напад кошта слободу у некој мери", оцењује Мароевић и додаје да ислам сам по себи није проблем већ да су проблем радикални исламисти – људи који су спремни да дођу, убијају и погину.

"Ти људи немају никакав однос према сопственом, а ни према туђим животима и то је веома тешко контролисати. Нисам сигуран да би неки додатни утицај на верске заједнице донео прави резултат", оцењује гост Ока.

Наводи и да ћемо у наредном периоду бити сведоци индивидуалних напада.

Напад је неочекиван, људи су уплашени 

Радивоје Петрикић, адвокат из Беча, наводи да овако нешто нико није очекивао и да су сви уплашени.

"Људи су потресени. Све је затворено. Не раде школе, продавнице, фирме. Пре овог догађаја, ово је био град који је важио за један од најсигурнијих градова на свету. Заиста нико није очекивао да би неко заиста узео калашњиков у руке и почео да несумице пуца на људе које седе испред локала, или људе које шетају улицом", преноси Петрикић атмосферу из Беча.

Нападач долази из нормалне породице

Весна Кнежевић, дописница РТС-а из Беча, наводи да је адвокат нападача изјавио да му је просто немогуће да је 20-годишњи Кујтим Фејзулај, пореклом из Северне Македоније, извршио такво дело.

Фејзулаја је описао као помало збуњеног момка који је тражио своје место у свету, али да, како каже, није видео у њему ништа зло.

Два ванредна стања у Француској

Горан Чворевић, дописник Новости из Париза наводи за РТС да да напад у Бечу долази након низа напада у Француској.

"У Француској владају два ванредна стања – због короне и тероризма. На улицама се налазеи око 7.000 војника, полиција и жандарми", наводи Чворовић.

Наводи да Француска има доста искуства у борби против исламиста.

"Углавном их изненаде они који изненада дођу, попут нападача из Нице, који је био свега 48 сати на француској територији. Француске власти осујете један напад месечно и ту главну улогу играју инсајдери који шаљу информације и због тога се неке радикалне групе и не затварају да би постојао извор информација и да би се ухватили евентуални нападачи", објашњава Чворовић.

Додаје да су Французи веома љути због свих напада и питају се, ако је разлог за напад у Паризу – карикатура, шта је разлог за напад у Бечу.

"Очигледно, како кажу, овде је реч о борби против западне цивилизације, европских вредности, тих радикалних исламистичких група на ширем нивоу", објашњава Чворовић.

понедељак, 28. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи