Читај ми!

Како ће изгледати Црна Гора после Амфилохија

"Не постоји ниједан човек кога сам срео на земљи а коме можете рећи све у очи, све што вам се не свиђа, све против њега и на њега, и да онда очекујете да вам каже – добро ти мени рече ову реч, да вас загрли и да вас помилује по глави, а не да вам о глави ради. То је Амфилохије", овим речима се владика диселдорфски и целе Немачке Григорије Дурић опростио од митрополита црногорско-приморског Амфилохија. Његова сахрана била је један од највећих догађаја у Црној Гори у овом веку, а каква ће бити Црна Гора без Амфилохија, у политичком и у духовном смислу?

Потоња литија Амфилохијева – тако су поједини подгорички листови описали сахрану митрополита црногорско-приморског. Патријарх српски Иринеј рекао је да је Амфилохија у Црној Гори 1990. дочекао народ отуђен од вере, али да је за кратко време духовно васкрсла Црна Гора. А Здравко Kривокапић, мандатар за састав нове владе, поручио је да је јуче у Подгорици била литија свих литија.

"Јучерашња сахрана је потврдила историјски допринос и митрополита Амифолхије али и СПЦ у обнови вере од 1990, када је дошао на трон Светог Петра Цетињског, али показала је и саборност верног народа", сматра лидер Демократске народне партије Црне Горе Милан Kнежевић.

Уредник радија Светигора Никола Пејовић каже да је митрополит успео да сабере све политичаре, председника Србије, српског члана Председништва БиХ, као и представнике нове власти у Црној Гори.

Председник Матице српске у Новом Саду Драган Станић присећа се како је изгледала сахрана патријарха Павла. "И онај који је спреман да презре српски народ, културу и српску душу морао је да застане и каже – ово је величанствено. Ја мислим да се нешто од тога десило јуче у Подгорици, и кад видите онај храм који је он оставио, онда ви видите да је имао рашта и родити се", наводи Станић.

Велика пажња била је усмерена на доскора забрањеног песника, човека коме је до суботе био забрањен улаз у Црну Гору уз оптужбу да је претња по унутрашњу безбедност земље. Академик Матија Бећковић одржао је петнаестоминутни говор у центру Подгорице – поручио је да нова препорођена Црна Гора почиње од А.

"Испраћамо га као што су испраћали краља Александра и патријарха Павла", рекао је између осталог Бећковић.

"Матија Бећковић је јуче, у ствари, прочитао житије митрополита, у ствари је заокружио симболику да је упокојени митрополит њему омогућио да дође у Црну Гору после година изгнанства, и после напада на њега у режимским медијима. Матија Бећковић је највећи живи песник српски, црногорски, а усудио бих се да кажем и југословенске поезијe. Он је човек који је јучерашњом беседом и житијем на прави начин заокружио своју филозофску мисао, али је закружио и пријатељство са Амфилохијем", сматра Милан Kнежевић.

Jeврем Брковић: Неки су се на сахрани обрачунали са самосталном Црном Гором

Целу сахрану преносио је црногорски јавни сервис. Ипак, синоћ је у дневнику Радио-телевизије Црне Горе о скупу говорио и Јеврем Брковић, академик Дукљанске академије наука и уметности, један од првих заговорника независне Црне Горе. Брковић је поручио да су се неки на сахрани обрачунали са самосталном Црном Гором.

"Ружно је било то што су говорили Матија Бећковић и други. Било је доста кича, историјског и црквеног. Не знам чему све то, али добро је ко уме да гледа и слуша, да се сазна шта се мисли о Црној Гори у неким срединама и какве све оазе има Црна Гора у самој Црној Гори", казао је Брковић за РТЦГ.

Милан Kнежевић сматра да тиме Брковић остаје доследан својој шовинистичкој политици, коју је пропагирао и 90-их.

"Он је био један од идеолога каменовања Цетињског манастира, скидања тробојке испред Цетињског манастира и он је један од људи који су формирали Црногорски књижевни лист и највише бљувотина против митрополита он је написао, и ја бих се зачудио да је ишта другачије изјавио кад већ није могао да прећути. Наравно, мислим да он не може да поднесе ни значај ни величину Матије Бећковића и да је хтео да се обрачуна и са живим Матијом, али ставови Јеврема Брковића у Црној Гори имају тежину као и нека бура у чаши воде", наводи Kнежевић.

Многи у Црној Гори сматрају да је говор председника Скупштине Алексе Бечића био политички зрео. А неки други оцењују да је био добро политички прорачунат. Бечић је у говору поменуо Америку и европског комесара Оливера Вархељија. Ипак, један од најважнијих делова говора био је цитат београдског муфтије Мухамеда Јусуфспахића, који је подсетио да је Амфилохије бранио Бајракли џамију 2004. године.

Потпредседник Демократске Црне Горе Албин Ћеман сматра да је Бечићев говор био историјски.

"Мир и помирење су заправо пут којим стремимо. Знате, не можете бранити цркву а да не браните џамију. Не можете бранити џамију а да не браните цркву. Пример и поступак митрополита је пример и свијетли путоказ како треба да се понашамо. Заправо, господин Амфилохије је те године бранио Бајракли џамију, а имали смо случај да смо ја и моје колеге на исти начин бранили цркву, значи бранили смо вјерске заједнице других", навео је Ћеман. 

Шта ће открити Амфилохијево писмо Кривокапићу? 

Човек из црногорске политике који је био најближи митрополиту јесте будући премијер Здравко Kривокапић. У говору је подсетио на њихов сусрет од 30. августа у храму где је Амфилохије и сахрањен.

"Моја највећа радост је био сусрет 30. 8. уочи поноћи, тај твој загрљај ћу носити до своје потоње уре, као и речи које си рекао, а рекао си – благо мени", поручио је Здравко Kривокапић.

Недавно је добротвор СПЦ, бизнисмен Миодраг Дака Давидовић, изјавио да је владика Амфилохије оставио опроштајно писмо које ће, како је казао, отворити Kривокапић, а које је намењено њему и народу.

То писмо могло би бити занимљиво не само због духовне већ и због политичке снаге коју је Амфилохије имао у Црној Гори. А и због онога што тек чека Црну Гору.

"Црну Гору чекају бројни изазови након што буде изабрана влада, социо-економски, али богами и идентитетски и национални, нас чека попис у 2021. или повлачење Закона о слободи вероисповести или измене и допуне, све што је покренуто литијама сад треба да се реализује кроз рад будуће владе која ће имати проблема да обезбеди национални и друштвени консензус. Волео бих да грешим, али мислим да ћемо и даље бити подељено друштво, а без националног и државног помирења Срба и Црногораца, Црна Гора неће ићи напред", верује Милан Kнежевић.

Новинар Вијести Срђан Kосовић у тексту под насловом "Сви наши усуди у једном човеку", написао је: Сва је црногорска дуалност, сва црногорска слагања и све црногорске свађе, сва њена сабрања и поделе, све лепе и ружне речи, а на крају сузе и славље, стале су у живот и смрт митрополита црногорско-приморског. То је само једно тумачење лика и дела Амфилохија. Мало ко се усуђује да предвиђа како ће духовно и политички изгледати Црна Гора без Амфилохија.

Драган Станић верује да ће Амфилохије и даље бити присутан у животу Црне Горе. Подсећа да је митрополит црногорско-приморски био на челу Његошевог одбора при Матици српској у Новом Саду.

"Ја мислим да, иако физички није присутан, митрополит ће својим духом да опстане трајно и да ће утврдити дух Црне Горе, која ће сад морати да нађе своју душу, коју је испустила, која је дозволила да они којима није стало до духовне историје разбијају ту душу на разне начине. Одлазио сам годинама у Црну Гору и говорио сам да Црногорци треба да изведу сами враћање његошевској традицији, нешто што ја називам његошевским покретом отпора, и треба да покажу да она часна Црна Гора, традиционална и поштена Црна Гора живи и данас у Црногорцима", каже Драган Станић.

Да ли је Јоаникије наследник? 

Наследника трона Светог Петра Цетињског и егзарха пећког трона бираће Сабор Српске православне цркве. Редовно заседање се одржава у пролеће. До тада администратор Митрополије црногорско-приморске биће епископ будимљанско-никшићки Јоаникије. Шта треба да има наследник Амфилохија и има ли другог кандидата осим Јоаникија?

"Нереално је очекивати да сада дође неко ко ће заменити митрополита у тој његовој величини, али оно што очекујемо сви јесте да га наследи неко кога је митрополит родио, духовно напојио, кога је народ препознао као наследника", истиче Никола Пејовић, уредник радија Светигора.

"Оно што је за нас важно јесте да је владика Јоаникије митрополитово духовно чедо, да је надахнут његовим животом постао то што јесте, и до сада су митрополит и владика Јоаникије важне одлуке доносили заједно и у том неком организационом смислу, а мислим да лицитирати у именима није важно", истиче Пејовић.

Уз Мила Ђукановића, Амфилохије Радовић био је најјача фигура живота Црне Горе у последње три деценије. Могло би се рећи да је био упечатљивији и од саме епохе у којој је живео.

А умро је у време своје највеће духовне и политичке снаге. Ова година је за Црну Гору година велике неизвесности и различитих очекивања од новог времена. Времена у којем ће се тек видети да ли ће и на њега утицати Амфилохије, чак и после своје смрти.

понедељак, 28. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи