Амфилохије: Никада наши храмови нису били угрожени као сада

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије рекао је обраћајући се верницима након литије пред црквом Светог Саве у Тивту да без обзира ко владао овим крајевима, “без обзира на све те окупаторе, никад овај народ Боке није морао да пјева и кличе ово 'не дамо светиње' што данас мора. Никада наши храмови нису били угрожени као сада".

Амфилохије је после литијe у Тивту рекао да "ако власт хоће да и на изборима нешто уради, много им је паметније да дискриминаторски Закон о слободи вјероисповијести одмах сада укину".

Казао је да је најсрамније нешто што се догађало је ово што се ових дана збивало у Црној Гори, додајући да је "благодаран опозицији која се борила против усвајања антиевропског и антицивилизацијског Закона о слободи вјероисповјести", али и зато што је прихватила његов позив да не политизује литије.

Према његовим речима крсни ход у Тивту траје "још из времена јединствене Цркве а дао Бог да поновно буде јединствена Црква хришћанска Црква Истока и Запада".

"Наставља се овај ход без обзира ко је владао овим дјеловима Боке", истакао је Амфилохије.

"Без обзира ко владао овим крајевима, без обзира на све те окупаторе, никад овај народ Боке није морао да пјева и кличе ово 'не дамо светиње' што данас мора. Никада наши храмови нису били угрожени као сада" изјавио је митрополит Амфилохије, обраћајући се верницима који су се након литије окупили пред црквим Светог Саве.

"Читава Европа и свијет виде какав сте ви народ. Једино у Црној Гори која је никла на ратовима, имамо овакве мирне литије. Предсједник наш Ђукановић каже да Српска црква наводно угрожава Црну Гору и њен пут у Европу,а ви Бокељи сте осам вјекова у тој цркви и у Европи", навео је митрополит црногорско-приморски.

Оцењује да су такве тврдње Ђукановића "безумне" и да он данас "против сопственог народа примењује политичку репресију попут оне коју је стари режим 1989. примењивао против њега".

Амфилохије је истакао да и исламски живаљ и Албанци у Улцињу траже да се свештеници и монахиње митрополије црногорско-приморске у том крају не истерују из Црне Горе, а што, како је напоменуо, "намјерава да уради власт".

Он им се на томе захвалио и поручио да се "моли Богу да просвијетли памет овој Влади да послуша народ".

Истакао је да jе у власти група људи "која је себе изједначила са државом".

"Они јесу сада на власти, али нису држава, исто као што ја јесам митрополит, али нисам Црква. Народ је држава и дао Бог да они што прије то схвате", закључио је Амфилохије.

Окупљени су се по завршетку митрополитове беседе, мирно разишли.

Вијести наводе да су организатори позивали грађане да се не држе у групама већим од 200 особа, да буду мирни и достојанствени и суздрже се од добацивања полицији чије је појачано присуство приметно на улицама Тивта, а полиција није регулисала саобраћај, већ су то чинили редари.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи