Санадер у шкрипцу

Аустрија истражује трансакције Хипо банке, у које су били умешани хрватски тајкуни, међу њима и бивши премијер Иво Санадер. Банка спасена од пропасти враћањем у окриље државе. Јадранка Косор руши политичку одступницу свом претходнику.

Током ове седмице у Аустрији ће бити основана и одмах почети да ради специјална државна истражна јединица Сондеркомандо, под називом Соко Хипо, која ће се бавити сумњивим пословним трансакцијама банке Хипо Гроуп Алпе Адриа.

Аустријским истражним органима, пише тпортал.хр, посебно су занимљиве везе које су с том банком имали бивши хрватски премијер Иво Санадер, некада моћни и утицајни саветник Фрање Туђмана Ивић Пашалић и генерал Владимир Загорац, који служи затворску казну због крађе дијаманта, вредних пет милиона долара, из хрватског министарства одбране.

Аустријски извори открили су за национал.хр да ће та јединица за почетак детаљно истраживати 13 случајева у којима је Сандер у Аустрији интервенисао у Хипо Алпе Адриа банци за разне кредите, што су открили сами челници банке у извештају на затев Аустријске народне банке.

Крајем прошле седмице Аустрија је осиромашену Хипо банку вратила у државно власништво, а сви сувласници банке морали су да на њен испражњени рачун уплате више стотина милиона евра. Остатак дубиозе биће покривен из аустријског Буџета, дакле с леђа пореских обвезника.

Од десет финасијских и економских експерата, чланова истражне јединице Соко Хипо, очекује се да расветле бројне сумњиве трансакције Хипо банке и улогу бројних утицајних Хрвата, предвођени бившим премијером Ивом Санадером, Ивићем Пашалићем и Владимиром Загорцем.

Каундка - Кроати и корупција

За писање о тој теми у аустријски медији користе пригодну скраћеницу К.у.К. (каундка), која овај пут не симболизује црно-жуту монархију, царску и краљевску Аустро-угарску, (Kaiserlich und Königlich), него нешто много прозаичније - Хрвати и корупција (Kroatien und Koruption).

Први човек ХДЗ-еа и премијер Хрватске у два мандата, Иво Санадер изненада је 1. јула поднео оставку на све државне и партијске функције и најавио потпуно повлачење из политике. Медијске спекулације о разлозима брзо су се кристалисале на финасијске махинације и афере.

Вашингтон тајмс, непосредно после оставке, пише да ХДЗ на тајним рачунима у Аустрији држи око пола милијарде долара "украденог новца".

"Санадерова назначајнија и најкатастрофалнија заоставштина је огормна корупција која је обогаљила хрватску економију. Он и ХДЗ-ова елита опљачкали су хрватско друштвено власништво, обогатили се на сумњивим приватизацијама, проневерама и миту на највишем нивоу. Санадер је преварио хрватске пореске обвезнике. Он и сви његови саучесници, такође, морају у затвор. То би био заслужен крај његове катастрофалне владавине."

Зидојче цајтунг данас пише о везама Санадера и бившег првог човека Баварске Едмунда Штојбера у покушају да баварска банка БЛБ преузме хрватску Хипо банку, чему се супроставила Хрватска народна банка, о чему је пре неки дан говорио гувернер Жељко Рохатински.

Јосип Протега, бивши први човек Хрватске поштанске банке, која се сада бори да остане изнад воде, каже данас за бизнис.хр да је Иво Санадер интервенисао и код те банке, наводећи као пример кредит дат сплитској фирми СМС, који није у потпуности враћен.

Повратак у политику, спас од истраге

Иво Санадер упорно тврди да су оптужбе против њега политички монтиране и прети да ће се вратити у политику, што би могло да се догоди већ 15. јануара, када  би могао да активира посланички мандат у Сабору, који је замрзнуо на 6 месеци.

Хрватски медији спекулишу да Санадер планира да се избори за место председника Сабора, што би му обезбедило и имунитет пред правосудним органима. Помиње се и могући пуч у ХДЗ-у, на чијем челу је Јадранка Косор, али у чијем врху је много људи оданих Сандеру.

Санадерова наследница на месту премијера и на челу ХДЗ-а Јадранка Косор убеђена је да се Санадер неће вратити у политику, јер је то - обећао. Да Јадранка Косор не влада партијом у пуном значењу те речи сведочи и неуспела смена министра саобраћаја Калмете, иначе "Санадеровог човека", умешаног у низ финансијских афера.

Национал.хр пише данас да је група оснивача ХДЗ-а из Загреба данас послала оштро писмо "на руке" Иви Санадеру са захтевом да се не враћа у политику и поручили му "нека остави Јадранку Косор на миру", иначе ће организовати побуну у партији с циљем да се спречи његов повратак на политичку сцену.

Несумњиво је да ће на расплет ситуације у којој се налази владајућа ХДЗ, али и Хрватска, утицати и нови председник државе.

Избори су ускоро, а један од кандидата, Иво Јосиповић из СДП-а, којем досадашње анкете дају благу предност, изјавио је пре неколико дана: "У затвору могу замислити свакога, и Санадера и Бандића, па и Јосиповића, свакога ко је починио кривично дело".

Кандидат ХДЗ-еа Андрија Хебранг не даје сличне изјаве.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи