Иванов неће Божић са Сејдиуом

Македонски председник Ђорђе Иванов, како ствари стоје, неће присуствовати сусрету лидера Косова, Хрватске и Црне Горе, који се 7. и 8. јануара одржава у Призрену. Изостанак оправдан пренатрпаним распоредом. Незванично, Скопље не жели да погоршава односе са Београдом због протоколарног састанка.

Председник Македоније Ђорђе Иванов, због раније договорених обавеза, неће присуствовати сусрету лидера неколико балканских држава, који се почетком јануара одржава у Призрену, што су косовски медији описали као "избегавање" сусрета са косовским председником Фатмиром Сејдиуом, бар кад је реч о Косову.

Кабинет македонског председника није желео да ствара претерану помпу око сусрета у Призрену, објаснивши да Иванов неће моћи да дође, јер има унапред договорене обавезе.

Истовремено, потез Иванова тумачи се и као покушај да се, зарад не претерано важног састанка у Призрену, додатно не компликују односи са Београдом, претећени одлуком македонских власти да признају једнострано проглашену независност Косова.

И приликом инаугурације, Иванов је избегао да на свечаност позове Сејдиуа, пошто је у госте био позван председник Србије Борис Тадић.

Београд сматра да је састанак у Призрену провокација, обзиром да се одржава 7. јануара, на православни Божић.

Присуство су потврдили председници Хрватске, Црне Горе и Албаније, Стјепан МЕсић, Филип Вујановић и Бамир Топи.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи