Протести у Црној Гори због Закона о слободи вероисповести

У више градова Црне Горе одржани су протести због усвајања Закона о слободи вероисповести.

Група грађана Подгорице прошетала је након молебана од храма Христовог Васкрсења ка згради Јавног сервиса, где је на кратко блокирала раскрснице, због усвајања Закона о слободи вероисповести у Скупштини.

Полиција је пратила окупљене, који су се касније упутили ка центру града, преноси РТЦГ.

Грађани су се окупили и у Никшићу код храма Светог Василија Острошког одакле су кренули у протестну шетњу.

Портпарол Демократског фронта (ДФ) Марко Ковачевић позвао је окупљене у Никшићу да сачекају одлуке Епископског савета Црне Горе до недеље и позвао их да се мирно разиђу.

Група грађана Берана на кратко је блокирала магистрални пут Беране-Бијело Поље на саобраћајном чворишту на излазу из града, али су јаке полицијске снаге уз употребу сузавца брзо разбиле блокаду, пренеле су Вијести.

Након молебана у цркви Светог Спаса на Топлој протестовали су грађани Херцег Новог. Скупу су, у знак протеста због усвајања Закона о слободи вероисповјести присуствовали и представници Општине Херцег Нови предвођени председником Општине Стеваном Катићем.

"Предстоји борба да се власт на државном нивоу дозове памети и поништи овакав Закон, који не може и неће прихватити вјерни народ Херцег Новог, града носиоца ордена Светог Саве првог реда", поручио је Катић.

Скупу је, како је саопштено присуствовао у градоначелник Требиња Мирко Ћурић.

"Херцег Нови је дио Епархије захумско-херцеговачке, и зато је и људима у Републици Српској важно оно што се у овом граду дешава", казао је Ћурић.

Архијерејски намесник херцегновски Радомир Никчевић потврдио је да је Милоје Шћепановић, полицајац који је поднео оставку због усвајања Закона, прихватио понуду за посао у Херцег Новом, те додао да ће му црква обезбедити смештај.

Из Општине Херцег Нови саопштено је да ће и наредних дана у херцегновским црквама бити одржавани молебани, а након њих протесне шетње.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару