Протест испред Амбасаде Црне Горе у Београду, сукоби грађана и полиције у Никшићу

Испред црногорске амбасаде у Београду одржан је протест поводом усвајања Закона о слободи вероисповести у Скупштини Црне Горе, којим се, како је речено на протесту, отимају српске светиње у тој земљи. У међувремену је дошло до нереда у Никшићу где су се грађани сукобили с полицијом.

Протест у Београду су организовали студенти Правног факултета Универзитета у Београду, а подршку су им пружили и студенти из Бањалуке.

Студенти су поручили да траже од власти да иницира седницу Савета безбедности УН поводом усвајања тог закона, да се 40 амбасадора из света који деле представништво са Србијом измести и да се амбасадор Црне Горе у Србији Тарзан Милошевић прогласи персоном нон грата.

Испред Амбасаде Црне Горе у центру Београда вијориле су се српске заставе, певале патриотске песме, а грађани су носили и иконе.

Често су певани и стихови "Црна Гора и Србија, то је једна фамилија".

Студенти су осудили то што су свештеници и верници, који су, како наводе, бранили своју имовину, синоћ претучени у Црној Гори.

Поједини демонстранту су гађали амбасаду јајима и узвикивали "Милове усташе, напоље из Србије" и "Не дамо вам светиње".

У једном моменту из масе демонстраната изашла је група с маскама и испалила ватромет изнад амбасаде, док је друга група учесника протеста узвикивала "излазите напоље".

Протесту су присуствовали лидер Двери Бошко Обрадовић, лидер покрета "Доста је било" Саша Радуловић, један од лидера покрета "Метла 2020" Милош Јовановић...

Учесници протеста затим су се упутили ка зградама Председништва и Владе Србије и ка Храму Светог Саве.

На челу уздигнут је транспарент "Земаљска су царства кратка, небеска трају довека".

Сукоб грађана и полиције у Никшићу, полицајац дао отказ

У међувремену, Вијести преносе да се око стотину грађана окупило испред Храма Светог Василија у Никшићу, и да је убрзо дошло до сукоба грађана и полиције.

Како се наводи, полиција је у сукобу употребила пендреке.

Командир Дарко Мађарић упозорио је грађане да окупљање није најављено у складу са законом.

Окупљени су скандирали "Не дамо светиње", преносе Вијести

На почетку скупа је приведен портпарол Демократског фронта Марко Ковачевић. У полицији Вијестима нису рекли о ком се прекршају ради, а тај лист наводи незваничне информације да је Ковачевић носио српску заставу.

Због дешавања у Никшићу, службеник центра безбедности у том граду Милоје Шћепановић дао је отказ након 30 година стажа. Како је рекао, није хтео да учествује у акцији полиције против грађана. 

Шћепановић је за Вијести навео да као верник, комшија и пријатељ оних који су на другој страни није могао да гледа примену силе против окупљених грађана.

Црногорска полиција потврдила је да је дошло дошло до престанка радног односа и у саопштењу додала да се Шћепановић "одлучио на овај чин из личних ставова и увјерења". 

Такође, у Тужилаштво су на саслушање приведени посланици Демократског фронта Андрија Мандић, Милан Кнежевић и Милун Зоговић. Они су задржани у полицији синоћ након инцидената у скупштини.

Зоговић је први саслушан и њему је одређено задржавање до 72 сата, саопштио је посланик Славен Радуновић на свом Фејсбук профилу.

Након тога задржавање је одређено и Мандићу.

Из тужилаштва је саопштено да се они саслушавају у својству осумњичених. Зоговић је осумњичен за напад на службено лице у вршењу службене дужности, а Мандић и Кнежевић за спречавање службеног лица у вршењу дужности.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару