БиХ и РС у "политичком вртлогу"

Република Српска никада неће прихватити укидање ентитета, рекао председник РС Рајко Кузмановић. Премијер Милорад Додик за доследну примену Дејтонског споразума. Нема сецесије РС.

Председник Републике Српске Рајко Кузмановић рекао је да РС никада неће прихватити укидање ентитета, неуставно преношење надлежности, укидање неких институција, унитаризацију и централизацију, натурање државног, такозваног босанског језика и стварање државне, боснаске, нације.

Отварајући скуп "Република Српска - стање и перспектива", који се одржава у Бањалуци, Кузмановић је рекао да политички деструктивци, инострани и делом бошњачки, држе БиХ и Републику Српску у сталном политичком гету и вртлогу.

Кузмановић је додао да политички деструктивци, како их је назвао, држе РС и БиХ у сталној атмосфери политичких, правних и уставних промена, које формално називају реформе, а у суштини су деструктивне, јер разарају правни и уставни поредак, мукотрпно успостављен Дејтонским споразумом.

Председник РС је рекао да га не чуди бошњачка политика ка централизацији свега и свачега, али га чуди толика брига иностраног фактора за БиХ, за њено уставно уређење и будућност.

"Будућност коју они креирају није будућност остала два конститутивна народа, па се зато никада неће и не може остварити", рекао је Кузмановић.

Председник Кузмановић сматра да понуђени предлози уставних промена у БиХ теже слабљењу РС све до њене негације.

Додик: Доследна примена Дејтонског споразума 

Премијер Републике Српске Милорад Додик тврди да РС нема никакав план сецесије, већ инсистира на доследној примени Дејтонског споразума.

Додик је истакао да Босна и Херцеговина мора рашчистити односе на бази Дејтонског споразума ако жели бити стабилна.

"То значи да се многе надлежности које су отете, а нису биле предмет споразумевања између страна у БиХ, морају вратити на начин споразумевања, како би се обезбедио дејтонски легитимитет за многе институције које су једнострано пренесене на ниво БиХ", рекао је Додик.

Додик сматра да треба дозволити "ничим спутану расправу" и изношење ставова као најбољи допринос разумевању Дејтонског споразума и позиције РС.

Коментаришући предстојећи састанак који је за понедељак заказао лидер СДА Сулејман Тихић, у вези с договором о кључним питањима у БиХ, међу којима су и уставне промене, Додик је рекао да ће неко из његове странке присуствовати том састанку.

"Ми у СНСД подржавамо састанке домаћих актера о кључним питањима у БиХ и неко из СНСД ће бити присустан на том састанку", најавио је Додик.

Апел академицима да заштите РС

Учесницима скупа, који се одржава под покровитељством Министарства науке и економских односа РС, председник Републике Српске је рекао да од њих очекује да политичку, економску, образовну и научну ситуацију у РС и БиХ објективно сагледају и процене, да критички говоре, да "стоје на заштити устава и уставности, права и правде".

"Препоручите нам начин и пут како да заштитимо РС у њеном пуном уставном капацитету, а да при томе не нарушавамо права других конститутивних народа, а да РС учинимо трајном категоријом, каква и јесте", рекао је Кузмановић.

Скуп "Република Српска - стање и перспективе" организују Центар за националну стратегију- Београд и његово представништво у Бањалуци, а у његовом раду учествују академици РС, професори и историчари.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи