Македонија, и даље, на чекању

Савет министара Европске уније одлучио је на састанку у Бриселу да се о датуму почетка преговора са Македонојом расправља следеће године. Као главни разлог министри спољних послова ЕУ наводе спор Скопља и Атине око имена.

Шефови дипломатија Европске уније одлучили су у Бриселу да се о датуму почетка преговора за чланство Македоније у Унији поново разговара идуће године. Министри су поручили да је "од битног значаја" да Скопље и Атина преговорима нађу решење за питање имена те бивше југословенске републике.

У закључцима заседања министара иностраних послова Уније, који још нису званично објављени, истиче се да је за Македонију суштински важно да "одржи добре суседске односе".

Савет министара ЕУгенерално је задовољан побољшањем односа између Грчке и БЈР Македоније.

Европски министри поздрављају "напредак на више битних поља" који су оствариле македонске власти.

Македонија, истиче се у документу, "суштински спроводи кључне приоритете у програму партнерства за улазак у чланство" Европске уније.

"Остваривање Споразума о стабилизацији и придруживању треба да олакша даље кораке" у евроској интеграцији те земље.

Шефови дипломатија европске 27-орице су предочили и да се у Македонији "програм реформи мора наставити" и да су "посебно нужни напори за битку против корупције и обезбеђивање независности и непристрасности правосуђа".

"Примена Охридског оквирног споразума је и даље кључни елеменат демократије и владавине закона у тој земљи", наводи се у завршном документу министарског заседања ЕУ.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи