Додик: Тихић злоупотребљава Уставни суд

Премијер Републике Српске Милорад Додик тврди да је захтев лидера СДА Сулејмана Тихића да Уставни суд оцени сагласност Изборног закона са Уставом "типична злоупотреба правосуђа".

Захтев лидера Странке демократске акције Сулејмана Тихића Уставном суду БиХ да оцени сагласност Изборног закона и посланика о раду Представничког дома парламента са Уставом представља "типичну злоупотребу правосуђа и Уставног суда БиХ", оценио је премијер РС Милорад Додик.

"Тихић жели да, ако то не иде политичким средствима, покуша наметнути норме кроз Уставни суд БиХ које би редуковале договорен систем одлучивања", рекао је Додик у Бањалуци.

Премијер Додик је истакао да Република Српска има "негативна искуства са Уставним судом БиХ", наводећи да су многе одлуке у том суду донете прегласавањем, јер су двојица бошњачких и тројица страних судија гласале за многе промене Дејтонског споразума.

"То се више не сме дешавати. Тихић има право да покрене питање овог споразума, али мислим да то уопште не одговара политичком тренутку нити га схватамо добронамерно", рекао је Додик.

Према његовим речима, Тихићев захтев представља "један сегмент доминације у Босни и Херцеговини, који безочно заступају политичари из Сарајева, предвођени лидером СДА".

Додик је још оценио да је Тихићев захтев Уставном суду "један у низу атака и општег притиска на Републику Српску, њену аутомомију и права дата у Дејтонском споразуму".

"Тихић жели да, ако не може све да се промени, иде корак по корак како би се редуковала сва права која Република Српска има у институционалном смислу, да би једног дана дошли до онога што говори погловар Исламске заједнице Босне и Херцеговине Мустафа Церић и други политички филозофи бошњачког народа", рекао је премијер РС.

Лидер СДА је затражио оцену сагласности Изборног закона и посланика о раду Представничког дома парламента Босне и Херцеговине, наводећи да у садашњој стрктури Представничког дома није поштован уставни

принцип о пропорционалној заступљености сва три конститутивна народа према попису становништва из 1991. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи