Амфилохију забрањено служење литургије на темељима Цркве Светог Јована

Митрополиту црногорско-приморском и свештенству забрањено је одржавање литургије на темељима Цркве Светог Јована Крститеља на Свачу у Улцињу, а како су рекли из МУП-а Црне Горе, то је учињено из више разлога, преноси портал ЦДМ.

Полиција је забранила одржавање овог скупа на остацима Храма Светог Јована Крститеља у Свачу, које је културно и археолошко добро Црне Горе, зато што није благовремено пријављен, због обраћања Министарства културе – Управе за заштиту културних добара и Националног савета Албанаца.

Као разлог су навели да су постојале оперативне информације да може доћи до нарушавања јавног реда и мира.

Како објашњавају, забрана је заснована на закону, те је Митрополија црногорско-приморска литургију одржала на двадесетак метара од ове локације, а после литургије свештенство МЦП се разишло.

Како се наводи, полиција је превентивно деловала, и није било инцидената.

Из МЦП, међутим, тврде да је група од двадесетак Албанаца предвођена Хаџијом Сулејмани, одборником Демократске партије улцињске владајуће коалиције, јутрос покушала да спречи митрополита црногорско-приморског Амфилохија да са свештенством и верницима служи свету литургију.

"Интервенисала је и полиција и обезбедила да митрополит Амфилохије дође до цркве, али не и да уђу на темеље Храма "где је било предвиђено служење Свете службе Божје", кажу из МЦП.

Јуче су из улцињске Општине позвали све грађане на очување грађанског склада, толеранције и суживота у тој општини.

Поводом ове посете Амфилохија на археолошком месту Сас (Општина Улцињ), Национални савет Албанаца обратио се надлежним органима Црне Горе укључујући и председнику и премијеру, пренео је ЦДМ.

Реаговала је и опозициона Нова српска демократија Андрије Мандића која је најоштрије осудила "онемогућавање митрополита црногорско-приморског Амфилохија да служи литургију".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 09. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару