Иванић: Готово немогуће одустати од референдума у РС

Српски члан Председништва БиХ Младен Иванић изјавио да би потврђивање одлуке Уставног суда БиХ о неуставности 9. јануара као Дана Републике Српске било "доливање уља на ватру" и да би у таквој ситуацији у БиХ "могло бити свега".

После састанка с Драганом Чавићем, председником скупштинског Одбора за политику, правосуђе и управу, Иванић је рекао да је "готово немогуће одустати од референдума, а до сада то нико није ни предложио".

Иванић је оценио да то што ће Уставни суд сутра разматрати захтев Народне скупштине РС да преиспита своју одлуку из новембра прошле године, када је прославу Дана РС 9. јануара прогласио неуставном и дискриминаторском, не значи да је Уставни суд променио свој став, јер би касније могао поново донети исту одлуку о неуставности Закона о празницима РС.

Иванић је рекао да се с великом пажњом чека сутрашња седница Уставног суда БиХ, додавши да су могућа два решења у вези с најављеним референдумом о Дану РС.

Прво је да Уставни суд БиХ прихвати разматрање захтева Народне скупштине РС за преиспитивање своје одлуке о неуставности Закона о празницима у овом босанском ентитету, што би допринело смиривању прилика, оценио је Иванић.

Према његовим речима, друга опција је да се добије захтев парламента РС и да Уставни суд донесе привремену меру забране одржавања референдума, што би додатно заоштрило ситуацију у БиХ.

"Други сценарио би био изразито ризичан и ишао би на невиђено погоршавање прилика. Надам се да ће Уставни суд БиХ имати разума и донети разумну одлуку", истакао је Иванић.

Српски члан Председништва БиХ је изразио наду да ће се пронаћи решење које ће омогућити да 9. јануар остане празник РС, који ће славити Срби и остали грађани овог босанског ентитета, додавши да је питање Дана Републике питање елементарног националног достојанства и поноса.

Иванић је још рекао да у таквој атмосфери траје и кампања пред локалне изборе заказане за 2. октобар, наводећи да се међу грађанима појавио страх и несигурност.

Српски члан Председништва БиХ је истакао да у БиХ неће бити рата и да нема разлога за страх, оценивши да су за стабилну политичку ситуацију потребни одговорни политичари.

Иванић је на крају рекао да му је драго да је дошло до смиривања негативне реторике у Хрватској после избора, оценивши да ће то допринети побољшању прилика у региону, што је интерес и БиХ и РС.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару