Штрахе пореди неуспели пуч у Турској са паљењем Рајхстага

Лидер десничарске Слободарске партије Аустрије (ФПО) Хајнц-Кристијан Штрахе каже да се код неуспелог пуча у Турској стиче утисак да се радило о диригованом покушају државног удара са циљем да се на крају омогући председничка диктатура Реџепа Тајипа Ердогана. Он такође овај догађај пореди са паљењем Рајхстага.

"Веома брзо се могло приметити да се овај пуч одвија дилетантски и чак стекне утисак да је он диригован како би се на крају могла увести председничка диктатура, и Ердоган преузео комплетну моћ са унапред припремљеним листама. Без да желим да поредим, али такве механизме смо на драматичан начин имали у историји и на другим местима - на пример паљење Рајхстага", рекао је Штрахе у интервјуу бечком дневнику "Пресе".

Штрахе је подсетио да је и после паљења Рајхстага последица била преузимање потпуне моћи.

На питање да ли је, пошто је сада готово извесно да нема приступања Турске ЕУ, у потпуности уклоњена опасност од референдума о иступању Аустрије из Уније, Штрахе је подвукао да ФПО није никада била странка која се залагала за излазак из Уније.

"Ми смо еврокритичка снага и имамо неке црвене линије - ако ЕУ буде постала централистичка савезна држава или Турска приступи, онда је неопходан референдум", објаснио је он.

Коментаришући извештаје страних медија који пореде кандидата ФПО на председничким изборима

Норберта Хофера са аутократима као што су Ердоган, Доналд Трамп и Виктор Орбан, Штрахе је нагласио да то није тако и да се данас све, што није лево оријентисано, приказује као аутократско.

Када је реч о Трампу он је казао да не жели да се меша у унутрашње ствари САД, али да постоје ствари које он најављује, а које подржава, али исто тако и неке ствари због којих се "хвата за главу".

"На пример постоје изјаве да не жели даље заоштравање са Русијом, и то је нешто што је разумно", подвукао је он додајући да Американци сами морају да се одлуче ко ће бити на челу њихове државе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 21. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије