Комеморација страдалима у "Олуји" у Горњем Селишту

У Горњем Селишту, на подручју Глине у Хрватској, где су прошле године ексхумиране две масовне гробнице с укупно 56 страдалих 1995. године, одржана је комеморација у спомен на убијене и нестале током и након акције "Олуја".

Окупљени мештани, представници Српског народног већа (СНВ), Амбасаде Републике Србије у Хрватској као и локални и жупанијски одборници и званичници положили су венце и цвеће и запалили свеће на гробљу Свете Екатерине у Горњем Селишту.

"Окупили смо се на овом месту да бисмо се сетили свих оних који су страдали у ратном раздобљу од 1991. до 1995. године без обзира ком народу припадају. Ми међу мртвима не правимо разлику. Кажемо то на овоме месту на којем други, прије свега држава, не говори као што говоримо ми и не сакупља жртве у заједничку бол", рекао је председник СНВ Милорад Пуповац.

Овде смо и да би исказали приврженост помирењу међу људима, поручио је Пуповац.

Према његовим речима, свако страдање и свака смрт, посебно недужних људи има смисла уколико након тога уследи живот без мржње, живот у добробити и напретку, саопштило је СНВ.

"Ми, нажалост, не можемо рећи да је то стање нашега друштва данас, а поготово не можемо рећи да је то стање у срединама у којима живи српска заједница у Хрватској," констатовао је Пуповац.

Јучерашњи дан у Книну је, како је додао, "у многима изазвао зебњу и она траје и данас".

"Поруке које смо чули, симболе које смо видели и поступке којима смо сведочили су доказ да доминира непријатељство, мржња и да је слободна она идеологија и онај покрет који се искључиво напаја мржњом, непријатељством и жељом за смрћу", навео је Пуповац.

"Ово друштво треба да се ослободи зебње, а слобода се не добија ћутањем и окретањем главе, рекао је Пуповац и додао да то није зебња само за Србе већ и за Хрватску државу и њену будућност.

Парастос страдалима је одржао глински парох Слободан Дракулић. "Наша је дужност као њихових потомака и сународника да се молимо да Господ овенча њихова лица мученичким ауреолама," рекао је Дракулић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 21. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије