"За дом спремни" уз Томпсона и директан пренос

Хрватски портал Индекс пише: "Томпсон звијезда ХРТ-овог концерта у изравном преносу, публика урлала 'За дом спремни'". Полиција поднела прекршајну пријаву.

ХРТ је вечерас на првом програму преносио концерт из Книна. Концерт је хуманитарног карактера, скупља се новац за обнову вуковарског Водоторња, а на њему наступају бројни извођачи, наводи Индекс.

Но, већ након пола сата концерта постало је јасно да је главна звезда концерта Марко Перковић Томпсон.

"На концерту наступају Оркестар Хрватске ратне морнарице и маестра Тончија Ћићерића, клапа Свети Јурај Хрватске ратне морнарице и Тамбурашки оркестар Хрватске радиотелевизије с маестром Синишом Леополдом. Наступиће и Марко Перковић Тхмпсон", објавили су на ХРТ-у.

Tешко је било не приметити да је најзаступљенији на концерту био онај због којег се публика у Книну и окупила - Марко Перковић Томпсон.

Тако је певач познат по певању песме "Јасеновац и Градишка Стара", у којој се позива на клање Срба, добио бесплатну рекламу у ударном термину на телевизију коју плаћају сви грађани Републике Хрватске.

Човек коме многе европске земље забрањују наступ очигледно није проблем за ХРТ па је Томпсон книнској публици представио своје највеће хитове и стихове као "Лоша била 45-а, однила нас прико свијета" и сличне стихове.

"Шаљемо предивне слике", констатовала је новинарка из кол-центра док се у позадини чује Томпсон. Организацију концерта нахвалио је и први човек ХРТ-а Синиша Ковачић.

У једном тренутку пред почетак песме Клапе Каше и оркестра ХРМ-а из публике се чуло скандирање "За дом спремни". Исто се скандирање наставило и након песме, те још неколико пута током вечери, пише Индекс.

Раније јуче у Книну је забележено још неколико испада хрватских екстремиста. У преподневним сатима градом је промаширала "Девета бојна", профашистичка војна формација ХОС-а, са заставом на чијем грбу стоји исписано "За дом спремни". Хосовци су певали усташке песме у којима се величају команданти злогласне Павелиће "Црне легије".

Неколико сати касније на книнским улицама је, уз тактове Томсонове музике, запаљена и застава Србије након чега је полиција привела двојицу екстремиста.

Хрватски медији преносе да су након обележавања 21. годишњице "Олује" у Книну поднете две кривичне пријаве због повреде угледа стране државе и шест прекршајних пријава од којих се пет односи на кршење јавног реда и мира, а једна због кршења закона о јавном окупљању.

Портал Индекс пише да је након прекршајне пријаве због певања "За дом спремни" са Фејсбука уклоњена фан страница Марка Перковића Томпсона на којој је и објављена информација о пријави, као и фотографија пријаве.

Индекс, који се и ранијих година дистанцирао и осуђивао манифестације проусташког карактера у Хрватској, констатује, иначе,  да је акција "Олуја" била "победничка и ослободилачка", али и додаје да се овог пута "уместо достојанствене прославе" догодио "гнусан усташки дернек".

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 21. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије