Хрватски министри: "Олуја" показала јединство народа

Операција "Олуја" "била је чиста и имала је за циљ одбрану хрватске територије", истакли су министри одбране, унутрашњих послова и бранитеља Хрватске, Јосип Бољевић, Влахо Орепић и Тома Медвед.

Они су у Книну, на пријему за официре који су командовали овом војном операцијом, истакли да је она "показала шта хрватски народ може да постигне када је јединствен".

На пријему у книнској тврђави, чиме је отпоцела централна прослава 21. годишњице "Олује", министар Бољевић је нагласио да Хрватска треба да се поноси том војно-полицијском операцијом.

"Имамо право свакоме погледати у очи, јер знамо како смо се бранили. Недопустиво је данас да нас ико дели. И данас смо поносни хрватски бранитељи и победници. Постоје, међутим, они којима је криво што су наши генерали ослобођени чистоће у 'Олуји'. Они би заборавили чистоћу 'Олује'", истакао је Бољевић.

Бољевић је поручио да прославе "Олује" нису уперене ни против кога, и да се ради о обележавану сећања на пут којим је пролазила млада хрватска држава, који није био лаган.

Према његовим речима, "Олуја, која је била победничка, успешна и чиста, остварена је визија првог хрвастког председника Фрање Туђмана и министра одбране Гојка Шушка".

Министар бранитеља рекао је да је 5.августа дан који је златним словима уписан у хрватску историју, јер је тада прекинута четворогодишња окупација хрватске територије.

"То су били дани одлучности, заједништва, највеће победе хрватског народа. Треба увек тога да се сећамо и будемо поносни", поручио је Медвед.

Медвед је нагласио да су хрватски бранитељи остварили највеће вишевековне снове хрватског народа о самосталности.

"Ми хрватски бранитељи и домољуби победили смо у нама наметнутом рату, надјачали многобројног непријатеља који је хтео затрти сваки траг хрватског народа и историје", нагласио је Медвед.

Министар Орепић је истакао да је пре 21. године за само 84 сата "ослобођено скоро 20 одсто територије Хрватске", и да је то направила тадашња авангарда друштва.

„У том тренутку истакнут је један циљ, најважнији, а то је била слобода. У тренутку у којем се сада налазимо позивам да будемо авангарда друшта, као тих дана када смо били домовини најпотребнији, да Хрватске постане једна уређена и уљуђена држава“, рекао је он.

У Книну се сутра одржава централна прослава 21. годишњице операције “"Олуја"”, током које је из те бивше југословенске републике насилно протерано више од 200.000 Срба.

На централну прославу у Книну, како је најављено, очекује се долазак око 100.000 људи из целе Хрватске, за које је обезбеђен и организовани превоз.

Програм централне прославе у Книну почиње у осам ујутро "будницом", након чега ће бити подигнута хрватска застава на тврђави.

Затим ће уследити парада до Трга Анте Старчевића, а код споменика "Хрватске победе “Олуја 95",” представници државе ће положити венце и запалити свеће у спомен погинулим хрватским бранитељима.

Потом ће бити служена миса “за домовину” у книнској цркви.

Увече, на градском стадиону, биће одржан концерт Марка Перковића Томпсона, певача познатом по величању усташа у својим песмама, под називом “"Побједа за хероје"”, а сав приход намењен је за обнову водоторња у Вуковару.

На прославу у Книн, како је најављено, допутоваће и председник Владе Хрватске Тихомир Орешковић.

Противници протеста против величања "Олује" напали представнике организација који су се окупили на Тргу Бана Јелачића у Загребу

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 20. јун 2024.
33° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије