Дураковић: Погрешно схваћена одлука о Сребреници

Одлуку Организационог одбора да је државни врх Србије непожељан на комеморацији у Поточарима не бих назвао одлуком која је уперена против државног врха Србије, каже за Радио Београд начелник Општине Сребреница Ћамил Дураковић.

Ћамил Дураковић је, у изјави за Радио Београд, рекао да је одлука донета пре пар месеци, а да је сада "кулминирала" у медијима.

"Бојим се да је ово погрешно схваћено у Србији. Ово није уперено против некога, осим оних који појединачно или колективно негирају геноцид. Мислим да жртве треба да се поштују када је у питању тај став и однос према 11. јулу", истиче Дураковић.

Каже да су на тој првој седници Организационог одбора донели одлуку "поучени прошлошћу и оним што доноси неугодне тренутке на 11. јули".

"Нама је најсветије да укопамо жртве геноцида и да на неки начин одржимо комеморацију", истиче Дураковић.

Додаје да породице жртава, мајке и удружења имају најексклузивније право да разматрају ко треба да присуствује комеморацији.

"Ове године смо рекли да сви, не државни врх Србије или неки појединац, него да сви они који званично негирају геноцид који је доказан судским пресудама, а није патриотски или политички став Бошњака, него је доказан, и да читав цивилизовани свет то на неки начин прихвата – с тим да имате појединце који то негирају. Такви када дођу 11. јула у меморијални центар, једноставно уносе немир међу породице и оне грађане који тог дана долазе из једног јединог разлога, а то је да укопамо жртве и да их се сетимо кроз комеморацију", рекао је Дураковић.

Дураковић каже да је неко хтео, на неки начин, да увеже ово са средствима Владе Србије, у намери да помогне Сребреници, а истиче да Сребреница није бошњачки град, већ је град у коме живе и Срби и Бошњаци.

"То да неко каже – дали смо вам средства, а ви нам кажете: нисте добродошли – мислим да је лицемерно од неких медија који покушавају тако да представе ситуацију", рекао је Дураковић.

Додаје да ће Сребреница наставити сарадњу са Владом Србије, без обзира на то ко је води.

"Геноцид се не може купити било каквим милионима и то је кристално јасан став. Наша сарадња и жеља да у добросуседским односима градимо будућност остаје, с тим да је овде реч о 11. јулу, као дану сећања на жртве геноцида. Не видим никакав проблем да жртве имају право да имају став око тога", закључио је Дураковић.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару