Највише гласова за Хофера на изборима у Аустрији

На председничким изборима одржанима у Аустрији велику победу остварио је кандидат Слободарске партије Аустрије Норберт Хофер, који је, мимо ранијих прогноза, освојио прво место.

Хофер је, према првим прелиминарним резултатима, освојио 36,7 одсто гласова и тиме сигурно улази у други круг гласања.

Око другог места, које води у други круг гласања, које ће бити одржано 22. маја, још није донета коначна одлука.

За сада, на основу нешто више од половине избројених гласова, кандидат странке Зелених Александер ван дер Белен, који је био и фаворит на овим изборима, могао би да уђе у други круг.

Он је за сада освојио 19,7 одсто гласова, али је тесно иза њега независни кандидат Ирмгард Грис са 18,8 одсто гласова.

Без икаквих шанси да уђу у други круг су кандидати владајућих партија– Социјалдемократске партије Рудолф Хундсторфер и Народне странке Андреас Кол, који су освојили по 11,2 одсто гласова.

На зачељу данашњих избора је јасно независни кандидат Рихард Лугнер, којем ниједно истраживање није дало никакве шансе.

Од истраживача јавног мњења најављивана тесна борба за прво место тиме је изостала и Хофер је добио двоструко више гласова од другопласираног кандидата.

Сва истраживања, пред изборе, указивала су на победу Ван дер Белена, а Хофер је требало да освоји друго место.

Хофер је својом кампањом за председника Аустрије остварио најбољи резултат који су слободари икада остварили на изборима у Аустрији.

Досадашњи рекорд слободари су забележили на изборима за Европски парламент 1996, када су освојили 27,53 одсто гласова.

На председничким изборима најуспешнији кандидат слободара био је Вилфрид Гредлер 1980, који је тада добио поверење око 17 одсто грађана.

Иначе, то је странка која, протеклих година, бележи успехе од избора до избора и према истраживањима већ је испред социјалдемократа и Народне странке.

Ова партија је уједно и једина у Аустрији која има посланика српског порекла у скупштини града и покрајине Беч – Немању Дамњановића.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи