Јосиповић: Србија мора да испуни услове које је испунила Хрватска

Бивши председник Хрватске Иво Јосиповић тврди да Србија није испунила обавезе из споразума о правима хрватске националне мањине, али истиче да то никако не би требало да буде разлог за условљање Србије у отварању поглавља 23, већ напротив за његово затварање.

Иво Јосиповић каже да Србија за отварање поглавља 23 мора да испуни услове које је испунила и Хрватска.

"Начин на који ми то артикулишемо није добар. Када је реч о универзалној јурисдикцији, њу имамо и ми и још многе ЕУ земље. Истина, у Србији су је неспретно артикулисали, фокусирали на регију. Не би ништа изгубили да препишу наш закон", каже Јосиповић.

Додаје да када је реч о сарадњи с Хашким судом, "Хаг је тај који ће дати мериторну оцену, не поједине државе, па ни Хрватска". Како истиче "тако је било и у нашим преговорима".

"Наша влада је потпуно у праву кад каже да Србија није испунила потписано у погледу права хрватске мањине у Србији", рекао је Јосиповић.

Упитан да ли мисли на Споразум из децембра 2004, Јосиповић је одговорио потврдно и истакао да је остварење тих свих права пре услов за затварање, не за отварање поглавља.

"Тим пре што ни ми нисмо чисти кад је реч о положају српске мањине у Хрватској", закључио је Јосиповић.

Оценио је да односи Хрватске са суседима никада нису били гори, ако се изузме рат, а пре свега са Србијом су на ниском нивоу.

"Страх према отварању (Хрватске), посебно када је реч о Србији, је константан у раду наших влада. И с друге стране такође постоји националистичка реторика, историјски ревизионизам, рехабилитован је Дража Михаиловић, заборавља се што је било деведесетих", рекао је Јосиповић за ријечки Нови лист.

Сматра да је неизмерно важно да владе поправе односе, да реше нагомилане проблеме, још из бивше државе.

"Односи су из месеца у месец све гори. Европска унија нас оптужује да помало терамо инат Србији кад је реч о отварању поглавља 23. И то нам штети", закључио је Јосиповић.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи