Македонија, приведено 14 кријумчара оружја

У регионалној полицијској акцији спречавања нелегалне трговине оружјем "Балкан тригер", 14 особа је приведено и заплењена је већа количина оружја, објавило је Министарство унутрашњих послова Македоније.

Полиције земаља Западног Балкана су у акцији "Балкан тригер" , од 17. до 19. априла, заплениле 40 комада различитог ватреног оружја, шест килограма експлозива, 11 ручних граната, 1.300 комада различите муниције, 52 килограма марихуане, 14,5 килограма злата и 250.000 евра.

Ту акцију је спровео Интерпол ради спречавања нелегалне трговине ватреним оружјем у земљама Западног Балкана.

Према МУП Македоније, акција "Балкан тригер" трајала је 48 сати, а у њој је било ангажовано 5.000 полицијских службеника распоређених у земљма које су биле део те операције, Македонији, Босни и Херцеговини, Србији, Словенији, Хрватској и Црној Гори.

Главни разлог за акцију Интерпола, како се наводи, био је јачање мреже за ефикасно сузбијање нелегалне трговине оружјем у балаканским земљама, јер се то оружје користи за терористичке нападе.

Током акције "Балкан тригер" око 43.000 људи је заустављено на граничним прелазима, транзитним путевима и посебно одређеним местима за контролу у целом региону, са више од два милиона провера обављених у базама података Интерпола, укључујући и базе лица за којима се трага, изгубљених докумената и украдених путничких возила.

"Недавни терористички напади у Европи и свету, где је више коришћено ватрено поружје него експлозив, показали су да је потребно да се направи ефикаснија контрола", изјавио је извршни директор Интерпола Тим Морис.

Поред полицијских службеника који су акцију спроводили у својим земљама, формиран је и Регионални координациони центар у Сарајеву где су радили полицајци из земаља учесница акције "Балкан тригер" у сарадњи са коордианционим центром у Генералном секретаријату Интерпола.

Подаци добијени у операцији "Балкан тригер" биће додатно анализирани ради добијања прегледније слике о могућој повезаности са другим кривичним делима и терористичким активностима у региону и Европи, наводи се у саопштењу македонске полиције, која је учествовала у тој акцији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи