Весна Пусић одговарала на питања чланица УН

Кандидат за новог генералног секретара УН Весна Пусић имала је неформални интервју с чланицама Генералне скупштине и Савета безбедности које би у септембру требало да предложе једног кандидата за наследника Бан Кимуна.

Бивша хрватска министарка спољних послова рекла је током двосатног интервјуа да долази из Хрватске, "земље која је у 25 година прошла пут од рата до стабилног мира, од међународне изолације до чланице ЕУ, од примаоца до даватеља развојне помоћи".

"То нас је искуство учинило скромнима и научило да на друге земље не гледамо с ароганцијом", истакла је потпредседница хрватског Сабора.

Буде ли изабрана, најавила је да ће поједноставити модел одлучивања и извештавања у УН, истрајати на решавању глобалних сукоба преговорима, мобилисати што више држžава на укључивање у програм развојне помоћи и инсистирати на јачању људских права у свету.

Међу питањима постављеним Пусићевој било је и питање о Хашком суду, за који је рекла да је у његовом раду било пуно проблема и фрустрирајућих пресуда као и да није увек био неполитичан.

"Упркос томе, мислим да је испунио своју улогу одвраћања и спречавања злочина", истакла је Пусићева.

Председнику Генералне скупштине Бан Кимуну мандат истиче крајем 2016, а његов кандидат могао би да буде познат у септембру.

Према неписаном правилу ротације, идући генерални секретар требало би да буде из источне Европе, а чланице су склоне и да на чело УН први пут дође жена, преноси Хина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи