Жалбени суд у Паризу одлучио да Шушњар буде изручен БиХ

Жалбени суд у Паризу одлучио да Радомира Шушњара изручи Босни и Херцеговини. Било је то последње рочиште по захтеву за екстрадицију Шушњара, који је Суд БиХ упутио француским властима због сумње да је починио злочине против човечности за време рата у БиХ.

Адвокат Шушњара најавио је да ће уложити жалбу на овакву одлуку Суда.

Радомир Шушњар је ухапшен у Паризу 4. априла 2014. године, откада траје процедура у вези с његовом идентификацијом, с обзиром на то да је тамо живео под другим именом, и екстрадиције.

Француска новинарка и портпарол главне тужитељке Међународног казненог суда за бившу Југославију у Хагу Карла дел Понте Флоранс Артман з је појаснила да је Шушњар ухапшен почетком 2014. године и седам дана након тога пуштен на слободу до завршетка процедуре.

"Данас је први пут Веће на том предмету одобрило изручење и то на бази оптужбе за ратни злочин. Није тражена реформа из раније оптужбе, јер Француска је "отпорна" за изручење људи који су тражени за злочин против човечности и геноцид који су почињени прије 2000. година када су ти злочини ушли у Кривични закон Француске, казала је Артман.

Стога је ова одлука, додала је Артман, веома храбра и важна иако је одбрана Шушњара најавила да ће уложити жалбу Вишем суду и изручење неће бити извршено до одлуке тог суда, која би требало да буде донета до наредне године.

БиХ је затражила његову екстрадицију због злочина против човечности, али тужилаштво Жалбеног суда Париза у досадашњој процедури је било против такве квалификације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи