САД осудиле одлуку Иванова о помиловању одговорних у афери прислушкивања

Сједињене Америчке Државе осудиле су одлуку македонског председника Ђорђа Иванова да блокира истрагу о афери "прислушкивање", упозоривши да ће то нашкодити шансама Македоније да уђе у НАТО и ЕУ.

Портпарол америчког Стејт департмента Џон Кирби је рeкао да је став Вашингтона да ће одлука Иванова "заштити корумпиране званичнике и ускратити правду македонским грађанима", преноси АФП.

"То ће такође подрити владавину права у Македонији, интегритет њених правосудних институција и кредибилитет посвећености њених лидера основним вредностима НАТО и ЕУ", оценио је Кирби.

Македонија је кандидат за чланство у ЕУ од 2005, а њен захтев за НАТО блокирала је Грчка 2008. године због спора око имена.

САД су затражиле од Иванова да преиспита своју одлуку и дозволи тужилаштву да настави истрагу о наводима о илегалном прислушкивању и корупцији.

"Такође охрабрујемо владу и странке да наставе да раде на реформама које ће ојачати демократске институције и вратити Македонију на пут ка кредибилним изборима и евроатлантским интеграцијама", рекао је Кирби.

Одлуком о аболицији одговорних за аферу "прислушкивање", Иванов је помиловао без спровођења поступка, између осталог, бившег премијера и лидера најутицајније владајуће партије ВМРО-ДПМНЕ Николу Груевског, бившег шефа тајне службе Сашу Мијалкова и министарку полиције Гордану Јанкуловску.

Како је објавио македонски Службени лист, одлука председника ступа на снагу даном доношења, односно од 12. априла, а Иванов је рекао да је то учинио како би окончао политичку кризу уочи избора у јуну.

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи