Ковач: Посетићу Београд кад Србија добије нову владу

Министар спољних послова Миро Ковач рекао је да Хрватска са Србијом жели квалитетне односе за које је поребна здрава подлога и додао да ће посетити Србију након избора, када се конституише нова влада.

Одговарајући на питање ХДЗ-овог заступника у Хрватском сабору Јосипа Билавера како ће се Хрватска позиционирати у окружењу с обзиром на то да је са суседима у недавној прошлости имала много проблема и отворених питања, Ковач је подсетио да је од почетка мандата посетио готово све суседне земље и да је, утврдио је, успео на боље да промени атмосферу у тим односима.

"Проблеми остају, нормално не иде то преко ноћи, али нема више вербалних дуела и нема вређања. Нико из хрватске владе не вређа политичаре из суседних држава. Значи, бавићемо се стварним проблемима, а не личним питањима", рекао је Ковач.

Хрватска са Србијом жели "здраве и квалитетне односе за које је потребна здрава подлога”.

“Имамо неке захтеве који су легитимни, ми их формулирамо као земља чланица ЕУ, а то је важно за европеизацију Србије и за нормалне односе између суседа", рекао је Ковач.

Поновио је да Хрватска тражи да се у преговарачки оквир за Србију угради заштита мањина, однос с Хашким судом и стављање ван снаге Закона о организацији и надлежности државних тела у поступку за ратне злочине.

"Желимо да се с тим престане. Не може бити Србија полицајац за целу бившу Југославију, то није прихватљиво, то није у складу са добросуседском политиком и то ће морати да се промени", рекао је Ковач.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи