Тајна Ђорђа Иванова, протест се наставља

Одлука македонског председника Ђорђа Иванова да аболира одговорне за аферу "прислушкивање", коју је прошле године обелоданио опозициони СДСМ Зорана Заева, јесте "пакет" мера прецизно и у потаји договорен са врхом владајуће ВМРО-ДПМНЕ, пренели су македонски медији. За данас у 18 часова заказани нови протести.

Дојче веле на македонском језику, позивајући се на страначке изворе, објавио је да је реч о нарученом и добро планираном "пакету" мера донетом у договору са врхом ВМРО-ДПМНЕ.

Подсећа се, наиме, да је најпре македонски Уставни суд председнику државе вратио надлежност за помиловања.

Према истим изворима, одлука Иванова је претходно детаљно разматрана и договорена, а у његовом образложењу су коришћене исте формулације које је и Уставни суд користио да објасни одлуку о враћању председнику надлежност помиловања.

Занимљив је, међутим, тајминг објављивања председникове одлуке и сматра се да он није случајан, већ да је пажљиво одабран – дан посете председника Словеније и Хрватске, Борута Пахора и Колинде Грабар Китаровић.

Њихово присуство у Скопљу требало је, како се наводи, искористити као заштитни тампон од почетне реакције и "удараца" јавности и опозиције, односно да Иванов под изговором заузетости не мора да ту своју одлуку образлаже.

Одлуком о аболицији одговорних за аферу "прислушкивање" македонског председника Ђорђа Иванова, помиловани су без спровођења поступка, између осталог, бивши премијер и лидер најутицајније владајуће ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, бивши шеф тајне службе Саша Мијалков и министарка полиције Гордана Јанкуловска.

Међу помилованима су и Миле Јанакијески, Мартин Проугјер, Зоран Заев, Брано Варушевски, објавио је македонски Службени лист.

Како се наводи, одлука председника ступа на снагу даном доношења, односно од 12. априла.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи