Пуховски: Пут Србије према ЕУ иде преко Загреба

Политички аналитичар Жарко Пуховски оценио је да је хрватска блокада отварања поглавља 23 у преговорима Србије и ЕУ "непотребна реакција", нагласивши да ће Београд морати да прихвати чињеницу да пут до ЕУ иде преко Загреба, као што је и хрватски пут ишао преко Љубљане.

"Од Иве Санадера надаље смо понављали да нећемо радити Србији оно што је Словенија радила нама. Искушење је било велико, а то је пре свега било скандалозно понашање власти у Србији према Шешељу, толерисање Шешељевог понашања с неописивим увредама Хрватској, али и јадно стање хрватске мањине у Србији", рекао је Пуховски у разговору за Бету.

Пуховски је, међутим, нагласио да је реакција Хрватске била "непотребна" и да је било "разумније" да њени захтеви буду део садржајног дела преговора, кад поглавље 23 буде отворено.

"Хрватска, међутим, никад није била толико супериорна у односу на Србију, као сада и то је била превисока лопта да неко не би скочио на њу", оценио је политички аналитичар из Загреба.

Упитан о наводним притисцима на Хрватску из иностранства, пре свега из Аустрије и Мађарске, да одустане од блокаде отварања поглавља 23, Пуховски је рекао да су то "игре на најнижем дипломатском нивоу", али да ће Хрватска вероватно на крају допустити отварање преговарачког поглавља, па ће инсистирати на садржају.

"Као што је хрватски пут према ЕУ ишао преко Љубљане, пут Србије иде преко Загреба и то ће власт у Србији морати да прихвати", закључио је Пуховски.

На питање о изјавама председнице Колинде Грабар-Китаровић и премијера Тихомира Орешковића у којима су јасно осудили усташки режим и ХДХ, Пуховски је рекао да су званичници под притисцима из иностранства, пре свега медијских, схватили да морају да промене реторику, иако, по његовом суду, касно.

"Слично смо већ видели с (Фрањом) Туђманом, а онда и с (Александром) Вучићем", нагласио је Пуховски.

Пуховски је указао да се јасна осуда усташких злочина и НДХ могла чути од свих, осим од лидера Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) и потпредседника Владе Томислава Карамарка који се и даље "тврдокорно држи фразе о осуди свих тоталитарних режима".

Према његовим речима, Карамарко победу није остварио на изборима, већ после избора и да му "преостаје да јаше на десничарској идеологији".

Пуховски је одбацио тврдње појединих званичника владе десног центра да "јасеновачке жртве треба ослободити политике" истакавши да је Јасеновац политичка чињеница, јер је резултат фашистичке политике.

На питање јача ли десница у Хрватској, Пуховски је одговорио да десничара нема више него раније, већ да су сада гласнији, јер су, како је рекао, њихове присталице блиске власти или су у самој власти.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи