Мостар, нови статут (не) спаја град

Поред Међународног сајма привреде, најважније теме у Мостару су Изборни закон и промена статута. Главну реч у тим преговорима годинама имају Хрвати и Бошњаци, а српска страна, иако је покушавала, у преговоре никад није укључена.

Мостар, на терену подељен, могао би убудуће да буде и на папиру. Писало се да бошњачка Странка демократске акције предлаже поделу на две изборне јединице, хрватску и бошњачку, а линија поделе међу њима била би некадашња ратна линија раздвајања.

Из СДА поручују да се залажу за јединствен град Мостар. "Сам однос Срба и њихова уставана и статутарна надлежност у Mостару нису угрожени", истиче Салем Марић из СДА.

Хрватска страна се залаже да Мостар буде уређен као све остале локалне управе у БиХ. Тврде да нису доминантни у односу на друга два народа, и да се залажу за права свих.

Градоначелник Мостара, који је члан ХДЗ-а, Љубо Бешлић, каже да Срби имају у Мостару оно што нико од Хрвата и Бошњака нема у Републици Српској. "То значи да Срби треба да помогну да се поправи ситуација друга два народа, да би и њима било боље овде", сматра Бешлић.

Да та паралела није добра, тврде мостарски Срби. Подсећају да је Мостар дејтонска категорија, а паралелу треба правити са дистриктом Брчко. Пре тога, кажу, важније им је да се реше два проблема која имају годинама – конститутивност српског народа и питање избора и Изборног закона статута Мостара.

"Да смо конститутиван народ следују нам сва права, на језик, на писмо, културу, историју, образовање деце на свом језику, што није случај", каже Душан Голо, председник Координације свих српских организација у Мостару.

Истиче да Срби то данас немају, посебно када је у питању запошљавање у кантоналним институцијама, јавним предузећима и установама. "Ако се Мостар подели, Срби би нестали и доживели бисмо исту судбину као Срби у Загребу и Сарајеву", упозорава Голо.

За бившег градоначелника Мостара питање статута Мостара је историјско. Иако више није члан СДА, преко посредника је парламенту проследио предлог – један градоначелник и два доградоначелника, из сва три народа. Та тројица би требало да доносе главне одлуке.

"Добра воља има своје јаке непријатеље, који би желели да поделе Мостар, да доминирају градом, имате оне који би желели да се Срби никада не врате", напомиње бивши градоначелник Мостара Сафет Оручевић.

Мостар није имао изборе осам година због пресуде Уставног суда БиХ која се односи на изборна правила и измене Изборног закона БиХ у делу за град Мостар. Да би се избори одржали ове године, потребно је да до почетка маја буде постигнут политички договор и да се измени Изборни закон БиХ.

Статус Срба у Мостару, односи народа и држава после пресуде Радовану Караџићу, привредни развој у региону сутра ће бити теме разговора премијера Србије и чланова Председништва БиХ. Биће то прилика за први сусрет Александра Вучића и хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић после одлуке Загреба да заустави европски пут Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи