СНВ и јеврејска удружења потврдили да не иду на државну комеморацију у Јасеновцу

Председник Српског националног већа Милорад Пуповац поручио је да та организација неће присуствовати државној комеморацији у Јасеновцу. Председник Координације јеврејских општина потврдио је да у разговору са хрватском председницом није постигнут договор о заједничком одласку у Јасеновац.

"Не видим простор за компромисно решење, за питања која су отворена уочи овогодишње комеморације у Јасеновцу, а на која је СНВ указао у саопштењу од петка", рекао је Пуповац Танјугу после састанка који је председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић организовала са представницима Савеза антифашистичких бораца и антифашиста, ромске мањине, Српског народног већа и Јеврејске општине Загреб.

Председница Хрватске је "забринута због околности и заинтересована да се то премости, али није понудила решење, већ је обећала да ће се тим поводом састати са хрватским премијером", навео је Пуповац.

Пуповац каже да ће јеврејске заједнице обележити годишњицу пробоја Јасеновца 15. априла, антифашисти 24. априла, а 22. априла, на сам датум годишњице, када држава Хрватска организује комеморацију жртвама логора Јасеновац, СНВ ће присуствовати парастосу у цркви у Млаки, коју ће водити епископ славонски Јован.

"Мислим да ћемо се придружити и једнима и другима у знак солидарности, и јеврејским заједницама и антифашистима", рекао је Пуповац и додао да ће СНВ коначну одлуку донети током дана.

Огњен Краус, председник Координације јеврејских општина, потврдио је да у разговору са Грабар Китаровић није постигнут договор о заједничком одласку у Јасеновац.

"Нисмо се договорили јер сматрамо да се након свих догађаја, релативизације усташтва, није ништа учинило. Желимо да се прво нешто учини, онда ћемо мењати одлуку. Председница до сада није ништа учинила", рекао је Краус за регионалну ТВ Н1.

Додао је да је данашња и јучерашња осуда Колинде Грабар Китаровић усташког режима била само "реакција на акцију".

Краус сматра да је очито да се "лавина и даље ваља", а од Владе и премијера очекује да нешто учине.

Грабар Китаровић је раније данас позвала све актере у друштву да прекину са поделама по идеолошким основамa, додавши да је забринута због јачања идеолошких подела у друштву посебно у вези са даном сећања на невине жртве Јасеновца.

"НДХ је била најмање независна и најмање је штитила интересе хрватског народа, а усташки режим је био злочиначки режим. Антифашизам је у темељима хрватског устава, а модерна хрватска држава израсла је на темељима 'домовинског рата''', рекла је Грабар Китаровић после састанка са посебним изаслаником САД-а за питања холокауста Николасом Деаном.

Директор јерусалимског Центра за истраживање злочина Холокауста "Симон Визентал" Ефраим Зуроф подржао је одлуку јеврејске заједнице у Хрватској, која је одлучила да бојкотује Дан сећања.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи