Две комеморације у Јасеновцу?

Сасвим је извесно да ће се ове године одржати две комеморације у Јасеновцу – једна у организацији државе, 22. априла, и друга осам дана раније, а приредиће је они који су одлучили да бојкотују званичну комеморацију, пише ријечки "Нови лист".

Координација јеврејских општина већ је одлучила да ће се у Јасеновцу окупити 14. априла, потврдио је председник те координације Огњен Краус.

"За остале још не знам, али ми ћемо тог дана одржати комеморацију жртвама јасеновачког логора", рекао је Краус.

Данас ће Савез антифашистичких бораца Хрватске, Српско народно веће и још нека удружења националних мањина одлучивати хоће ли се придружити алтернативној комеморацији.

Позивајући се на незваничне информације, ријечки дневник пише да ће, на пример, председник СДП-а Зоран Милановић заобићи комеморацију 22. априла и доћи у Јасеновац са Јеврејима и осталима.

У редовима власти су, по свему судећи, схватили шта ће за Хрватску значити две овакве комеморације, па је председница Колинда Грабар Китаровић најавила да ће се ангажовати да би Крауса и друге наговорила да одустану од бојкота државног обележавања годишњице пробоја логораша из Јасеновца.

"Те поделе нису добре и ових дана ћу започети са свима разговор да видимо што можемо да учинимо. У сваком случају, Јасеновац је био велико стратиште усташког режима. Хрватска је израсла на коренима 'домовинског рата' и антифашизма који је утемељен у нашем уставу", рекла је Грабар Китаровић.

Додала је да Хрватска мора да престане да се дели око прошлости и усредсреди на егзистенцијална, а не идеолошка питања, и окрене се будућности.

"Наравно, морамо поштовати историју и сагледавати је у историјским оквирима без икаквог ревизионизма, али и без политикантства. Треба респектовати и поштовати жртве, али и престати са политизацијом Јасеновца", рекла је она.

"Морам рећи да сам веома забринута због поновног јачања идеолошких подела у хрватском друштву посебно у последњих неколико дана у вези са обележавањем сећања на невине жртве Јасеновца, усташког стратишта тзв. Независне Државе Хрватске", рекла је Грабар Китаровић након састанка с Николасом Деаном, посебним изаслаником државног секретара за питање Холокауста. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи