Додик и Човић о функционисању БиХ

Милорад Додик и Драган Човић разговарали у Бањалуци о функционисању институција и европским интеграцијама БиХ.

Лидери Савеза независних социјалдемората Милорад Додик и Хрватске демократске заједнице Драган Човић разговарали су у Бањалуци о функционисању институција и европским интеграцијама БиХ у светлу бутмирских разговора, који се воде под покровитељством званичника САД и ЕУ.

Они су после разговора изјавили да су постигли завидан ниво сагласности у погледу ових суштинских питања.

Додик је и овом приликом поновио да је за СНСД неприхватљиво да БиХ има владу и премијера и да се иде на даље проширење надлежности Савета министара БиХ.

"Ако се у будућности о томе буде евентуално разговарало, треба да се води рачуна да сва три конститутивна народа у тој структури морају бити одражена на прави начин, али сматрамо да је постојећих девет министарства сасвим довољно за функционално деловање Савета министара БиХ", рекао је Додик.

Како је објаснио, премијер БиХ не може да постоји, јер је БиХ настала Дејтонским споразумом, где су јасно прописане одређене надлежности.

Додик је рекао да са Човићем о многим питањима има заједничке ставове, али да има и разлика.

"У већини њих можемо да поделимо заједничке вредности у вези са функционисањем БиХ и њеним европским путем и потребом да се у парламенту БиХ и уставу БиХ одржи видљиво присуство народа у свим сегментима, како ниједан народ не би био прегласан ни у једној фази доношења важних одлука", рекао је Додик.

Прецизирао је да се то односи на Савет министара БиХ, Парламентарну скупштину и Председништво БиХ.

Наставак разговора

Човић је рекао да данашњи састанак показује завидан ниво сагласности СНСД и ХДЗ у погледу суштинских питања функционисања БиХ.

Најавио да ће делегација ХДЗ сутра имати састанак са представницима међународне заједнице, а у петак са СДА који реално нуди оптимизам око уласка БиХ у ЕУ и НАТО, како би окончали причу о државној имовини и попису становништа, чиме би створили услове за политичку стабилност у БиХ и дочекали трансформацију ОХР-а у БиХ.

"Ако се буде у било ком елементу мењао устав БиХ, он мора обезбедити апсолутну уставну једнакоправност народа у БиХ, без обзира да ли је реч о Савету министара, Председништву или Парламенту и њеном функционисању", рекао је Човић.

Ипак, како је навео, након прошлих разговора у Бутмиру није превелики оптимиста да се може нешто велико направити око уставних промена.

"Позиције нам нису исте, па је логично да има и другачијих размишљања", рекао је Човић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи