ЕП о напретку Црне Горе и Македоније

Европски парламент оценио је да Црна Гора добро напредује према Европској унији, као и да Македонија треба да започне приступне преговоре ако спроведе слободне и поштене изборе.

Посланици ЕП су на пленарној седници у Стразбуру изгласали резолуције о напретку Црне Горе и Македоније, преноси Хина, додајући да је реч о правно необавезујућим документима, који, ипак, шаљу одређену политичку поруку.

"Црна Гора је и даље добра вест западног Балкана и задовољан сам што се то одражава у резолуцији", рекао је известилац за Црну Гору Чарлс Тенок.

Уз похвале за напредак, посланици су указали и на проблеме попут корупције, посебно у области јавних набавки, здравству, образовању, просторном планирању, приватизацији и грађевинарству.

У резолуцији се, стога, од црногорских власти тражи да "борбу против корупције поставе за један од приоритета".

ЕП је поздравио чињеницу да Црна Гора следи политику ЕУ у погледу санкција против Русије, уведених због анексије Крима и руске улоге у дестабилизацији источне Украјине, као и одлуку НАТО-а да Црну Гору позове у чланство.

У резолуцији о Македонији наводи се да би приступни преговори требало да се отворе, уколико се разреши садашња политичка криза, одрже слободни и поштени избори и држава врати на реформски пут.

"Дошло је време за предузимање новог корака према евро-атлантским интеграцијама и за отварање приступних преговора, ако се изборни процес доврши у складу са демократским стандардима", рекао је парламентарни известилац за Македонију Иво Вајгл.

Посланици ЕП су Македонији одали признање за одговорно поступање у мигрантској кризи, али и изразили забринутост због распрострањене корупције, посебно у државној и локалној управи, јавним набавкама и финансирању политичких странака.

Македонска опозиција већ дуже време не учествује у раду парламента. Уз посредовање ЕУ договорено је решење за одржавање превремених избора крајем априла, али је опозиција најавила бојкот, истичући да владајућа странка није испунила све договорене услове. Након тога, датум избора је померен на почетак јуна, али још није сигурно да ли ће они бити одржани, подсећа Хина.

Македонија статус кандидата има од децембра 2005, али још чека на почетак преговора, због спора са Грчком око имена земље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару