Бркић: Никога нисам терао, посебно не зато што је Србин

Функционер Хрватске демократске заједнице и кандидат за министра бранитеља Милијан Бркић оптужио је део медија да су злонамерно и неистинито пренели његову изјаву у којој је посланику српске националне мањине Милораду Пуповцу поручио да ако се осећа угроженим у Хрватској може да оде тамо где то неће бити.

У осврту на то што, како је написао, део медија жели неистинито и злонамерно да прикаже његову изјаву о страху који Срби у Хрватској наводно осећају, Милијан Бркић је написао да треба подсетити на то "шта је стварно рекао на новинарско питање о томе, како и зашто Милорад Пуповац оптужује ХДЗ за говор мржње и пораст насиља према Србима".

"Никоме нисам рекао да 'иде из Хрватске' као што то инсинуирају поједини медији. Нисам никога терао, посебно не зато што је Србин. То не бих могао направити нити због оних, више од 250 погинулих хрватских бранитеља припадника српске националне мањине, те мојих пријатеља Срба и припадника других националних мањина који су заједно са мном учествовали у одбрани и ослобађању заједничке нам домовине Хрватске", написао је Бркић на свом Фејсбук профилу.

Бркић је рекао да је своју изјаву закључио реченицом да "мисли да нико у Хрватској није угрожен, па тако ни господин Пуповац, а ако јесте, нека оде тамо где неће бити угрожен".

У тексту на свом Фејсбук профилу Бркић, који је један од најближих сарадника потпредседника владе и лидера ХДЗ-а Томислава Карамарка, наводи да "они који националну припадност користе за промовисање својих политичких и материјалних интереса тзв. 'етнобизнисмени' морају коначно да схвате да немају монопол на 'српство' и да не могу да говоре у име свих хрватских грађана српске националности".

Функционер ХДЗ-а је рекао да Пуповац "живи у илузијама југословенштине која се храни производњом међунационалних сукоба, некада нижег, а некада вишег интензитета што све више препознају и грађани српске националности у Хрватској".

Председник Српског народног већа (СНВ) и посланик српске мањине Милорад Пуповац рекао је раније да су управо речи Милијана Бркића онакве какве је СНВ документовао у билтену "Говор мржње и насиље према Србима у 2015".

"Што се сигурнијег места тиче, нити сам га тражио нити ћу га тражити, ни због себе ни због оних које заступам. Ово је и моја земља, као и земља оних које представљам. У њој смо се борили и борићемо се против оваквог говора, какву год он силу представљао", нагласио је Пуповац у одговору на Бркићеву поруку да може да оде из Хрватске ако се осећа угроженим.

Пуповац је на представљању Билтена упозорио на пораст случајева мржње и насиља у Хрватској, не само према мањинама. Навео је да их институције толеришу, јер је то тесно повезано с деловањем појединих политичких групација.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару