Читај ми!

Сарајево обележава Дан независности, без славља у Бањалуци

У Босни и Херцеговини се сутра обележава 1. март, дан када је 1992. године одржан референдум о независности, односно њеном отцепљењу од СФР Југославије. Колико је та држава и данас подељена говори о томе да тај дан, како је рекао председник РС Милорад Додик, обележавају Бошњаци, Хрвати колико морају, а Срби неће уопште.

"За нас не постоји 1. март као било какав важан дан за БиХ", рекао је Додик. Он наглашава да је за Републику Српску неприхватљиво обележавање 1. марта као било каквог дана у вези са БиХ.

"Игнорисање од Бошњака и дела међународне заједнице, која томе даје значај, говори о томе да БиХ нема договор о важним питањима, па ни о том", истакао је Додик. У БиХ је 1. марта 1992. године одржан референдум о независности БиХ на којем је 62,7 одсто муслиманских и хрватских бирача гласало за њену независност и излазак из тадашње СФРЈ.

У Федерацији БиХ 1. март се обележава као "дан независности", док Срби у БиХ овај датум доживљавају као дан када је донесена нелегитимна одлука муслиманског и хрватског народа против српских интереса.

На тај дан 1992. године испред Старе православне цркве на Башчаршији, у центру Сарајева, убијен је српски сват Никола Гардовић и спаљена српска застава, што је наговестило грађански рат у бившој БиХ.

Док за већи део српског народа у БиХ тај датум представља игнорисање и прегласавање српског народа и почетак грађанског рата, који су Бошњаци започели убиством Николе Гардовића на српској свадби у Сарајеву, за Бошњаке је то датум када је одбијена послушност Слободану Милошевићу и политици за коју тврде да је великосрпска и почетак агресије.

Два највиша српска изабрана функционера у БиХ - Додик, председник РС, и Младен Иванић, српски члан Предсједништва БиХ, одбацују 1. март као било какав празник.

Додик је бањалучким медијима рекао да за РС не постоји 1. март као било какав важан дан, те да је за њу неприхватљиво обележавање тог датума.

"Игнорисање од Бошњака и дела међународне заједнице, која томе даје значај, говори о томе да БиХ нема договор о важним питањима, па ни о том", истакао је Додик. Додао је да ће 1. март Бошњаци опет обележавати, Хрвати колико буду морали, а Срби неће уопште.

Члан Председништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић поручује да српски народ и Република Српска никада неће признати 1. март као такозвани дан државности БиХ, јер су и референдум који је одржан против воље српског народа и гнусно убиство српског свата на Башчаршији били увод у крвави рат.

"За нас 1. март није и никада неће бити никакав празник, јер наш празник јесте 9. јануар, дан када је вољом српског народа настала Република Српска. Тај дан ми ћемо славити док смо живи, и никакав суд нити судска одлука нас у томе не могу спречити", рекао је Иванић.

Фадил Новалић, председник Владе ФБиХ, је рекао да је 1. март дан када су се грађани свих националности одлучили за независну, самосталну и целовиту БиХ.

"Тај дан је несумњиво један од најзначајнијих у историји наше земље", рекао је он. Фахрудин Радончић, председник СББ-а, у саопштењу своје странке истакао је да је то дан када је већина грађана гласала за демократску и независну државу, док је СДП БиХ истакао да ставови из РС показују да "РС није у стању изборити се с оковима прошлости у којој живи".

Асоцијација независних интелектуалаца "Круг 99" одржала је округли сто с уводничарима Салмедином Месиховићем, Златиборком Попов-Момчиловић и Мариом Пејићем.

Коментаришући Додикове и Иванићеве изјаве, Пејић је негирао да су Срби бојкотовали референдум, рекавши да је велики број Срба изашао на изјашњавање. "Можда без изласка тог дела Срба не би ни било независности БиХ и то је податак с којим се често манипулише и који се свесно или несвесно прећуткује", истакао је Пејић, а преноси Фена.

 

 

 

 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 22. јун 2024.
35° C

Коментари

Izbor
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
А фудбал?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?