Читај ми!

Каменице и сузавац на Ђевђелији, мигранти пробили ограду, најмање 30 повређених

Око поднева по локалном времену мигранти су на грчко-македонској граници пробили ограду, а македонска полиција је испалила сузавац и шок-бомбе. Мигранти су узвратили каменицама. Најмање 30 људи затражило је лекарску помоћ после инцидента. У кампу је мирније али је опет блокирана међународна пруга. Македонске власти поправљају ограду.

На граничном прелазу Ђевђелија, мигранти, који су узвикивали "Отворите границе" и истовремено бацали каменице на македонске полицајце, морали су да се повуку пред полицијом.

Најмање 30 људи, укључујући већи број деце, затражило је лекарску помоћ после инцидента на грчко-македонској граници кад су мигранти пробили ограду, саопштила је хуманитарна организација "Лекари света", преноси АФП.

Полиција је раније саопштила да се око 500 миграната пробило кроз редове грчких полицајаца како би дошли до ограде која дели Грчку и Македонију, а према наводима Би-Би-Сија, мигранти су ограду успели да пробију помоћу дрвеног бата који се користи за пробијање тешких врата. 

Извештач РТС-а из Идоменија јавља да је граница отворена и мали број миграната се пропушта у Македонију. Упркос томе опет су почели протести у кампу, који личе на јучерашње. Затворена је пруга која пролази посред кампа Идомени. То је међународна пруга између Грчке и Македоније.

Избеглице захтевају да више њих прелази границу јер неки на то чекају више од десет дана. Прете да ће поставити шаторе и да се неће склањати. И јуче је пруга била блокирана, али само до вечерњих сати.

Македонија је јуче пропустила 300 избеглица из Грчке, али то није довољно да би се растеретио камп у Идоменију, који почиње да личи на мали град са више од 7.000 људи.

Неки који су схватили да ће овим темпом пропуштања провести можда и два месеца на граници одлучили су да се врате према Солуну и Атини и потраже другачији излаз из Грчке ка остатку Европе. Неки напомињу да размишљају о томе да се врате за Сирију.

Све породице су добиле шаторе и кабанице, а нове породице и даље пристижу. Грчке комуналне службе почеле су данас да шире и уређују камп за пријем нових миграната у Идоменију

Иначе, македонске власти су синоћ између 23 и четири сата изјутра пустиле преко границе око 300 Сиријаца и Ирачана, након чега је пролаз затворен.

Званично Скопље је саопштило да ће пропуштати само онолико људи колико пропушта Србија, која је после Македоније следећа на такозваној балканској избегличкој рути.

Услед тога у Грчкој је дошло до накупљања великог броја избеглица, а тамошње власти наводе да у тој земљи тренутно има више од 22.000 избеглица.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 22. јун 2024.
35° C

Коментари

Izbor
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
А фудбал?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?