Јавни рат црногорског Тужилаштва и полиције

Ескалирао јавни рат између црногорског Тужилаштва и Управе полиције након вишегодишњег међусобног оптуживања и сукобљавања иза сцене, пишу "Вијести". Полиција тражи заштиту премијера.

Управа полиције затражила је од Владе премијера Мила Ђукановића да их заштити од "константне атмосфере неповерења" коју наводно производи Специјално државно тужилаштво, чиме је ескалирао јавни рат између ове две институције након вишегодишњег међусобног оптуживања и сукобљавања иза сцене.

"Управа полиције је изложена констатној атмосфери неповерења, а истовремено су сви њени потенцијали стављени на располагање тужилаштву. Стога позивамо надлежне органе и Владу да, сходно својим надлежностима, обезбеде правну заштиту полицијским службеницима кроз обезбеђивање неопходних услова и амбијента за несметано и професионално обављање послова и задатака из надлежности УП", саопштила је Управа полиције.

Влада нема никавих надлежности за рад државног тужилаштва, а није јасно на које је друге "надлежне органе" мисли Управа полиције.

Управа полиције Славка Стојановића оптужила је Специјално тужилаштво да је без "презентованих доказа" притворило в. д. шефа Одсека за спречавање организованог криминала и корупције Далибора Медојевића и његовог инспектора Николу Терзића.

Из саопштења које је потписао Тим за односе са јавношћу, види се да су обојица осумњичени за стварање криминалне организације и злоупотребу службеног положаја.
Они су ухапшени у истрази због нестанка дела доказа који су одузети током претреса куће Веселина Мујовића. 

Мујовић је ухапшен пре десетак дана због сумње да је од Светозара Маровића узео око 800.000 евра да би наводно дао мито тужиоцима. Мујовић је писао премијеру Милу Ђукановићу и другима о својим активностима "у пословима за државу", а 13 таквих писама и два оригинална документа послата Управи полиције нестали су из доказа.

"Менаџмент УП МУП-а са индигнацијом одбацује медијске наводе да у полицији има припадника организоване криминалне групе", саопштила је полиција, појашњавајући да су ти наводи "директно проистекли" јер  је специјално тужилаштво Медојевића и Терзића за то осумњичило. 

"Управа полиције нема сазнања нити иједног доказа да су Терзић и Медојевић чланови криминалне организације, а такође од стране Тужилаштва полицији није презентован ниједан доказ који би указивао на сумњу да су ова два полицијска службеника починила та кривична дела", каже се даље у саопштењу.

Управа полиције запретила је да ће тражити одговорност специјалног тужиоца Лидије Вукчевић и Специјалног тужилаштва ако Медојевић и Терзић не буду правоснажно осуђени.

Полиција је стала на страну ухапшених Медојевића и Терзића, оптужујући за пропусте Одсек за сузбијање привредног криминала, на чијем је челу Драган Радоњић, недавно именован за најближег Катнићевог полицијског сарадника.

Медојевић је, према досадашњој истрази, наложио Терзићу да донесе доказе из Радоњићевог сектора. Кесе са доказима нису, наводно, биле прописно запечаћене.

"Крив је Радоњић"

Полиција тврди да су спорни претрес у Мујовићевој кући обавили Радоњићеви, а не Медојевићеви људи.

"Процедура ваљаног и прописног изузимања доказа је, наиме, прекршена само на једној локацији од пет локација на којима су вршени претреси. Поступајући тужилац није третирао и питање доношења са лица места и остављења незапечаћених кеса са изузетим предметима и стварима у просторији Одсека за сузбијање привредног криминала која није покривена видео надзором, а где су кесе остављене преко ноћи и при том нису било прописно обезбеђене нити остављене у сефу", наводи полиција.

Додаје да је управо Медојевић, по констатовању да недостају спорни акти, о томе одмах обавестио поступајућег тужиоца.

"Стога чуди да Тужилаштво сумњичи управо Медојевића и Терзића да су починили ова кривична дела а посебно да су чланови криминалне организације", наводи полиција.

Управа полиције је алудирала и на Катнићев ранији рад у војном правосуђу, оптужујући специјално тужилаштво  како покушава да од Терзића и Медојевића покушава да изнуди доказе.

Управа полиције поновила је тврдње провладиних медија о "спрези" Катнићевог тужилаштва и инспектора Предрага Шуковића.

"Овакве паушалне и исхитрене одлуке Специјалног тужилаштва, да се Медојевић и Терзић лише слободе и задрже без иједног понуђеног доказа да су припадници организоване криминалне групе, су очигледно имале намеру да се случај нестанка писама, у спрези са појединим нераспоређеним службеницима полиције, искористи за покушај дискредитације Управе полиције и њеног менаџмента", пише у саопштењу. 

Управа полиције тврди да је у више наврата доживљавала "несистемско и непрофесионално поступање од стране Специјалног државног тужилаштва", од залажења у надлежности Управе полиције до непоштовања полицијске процедуре у систему субординације ангажовањем полицијских службеника у конкретним предметима од стране овог тужилаштва без консултовања надлежних руководилаца у полицији.

"Да би на објективан и ваљан начин утврдили чињенице, Управа полиције ће иницирати ангажовање Одељења за унутрашњу контролу полиције да испита сваку појединост у вези са овим случајем и да ће у том поступку полиција са Унутрашњом контролом максимално сарађивати", саопштили су из полиције.

И Катнић је недавно од премијера јавно тражио да се умеша и разреши осмомесечну блокаду избора шефа специјалног полицијског тима и да му се омогући да ради. Ђукановић је то јавно одбио, да би се,  само неколико дана касније ситуација волшебно завршила именовањем Радоњића.

Стојановић је претходно одбијао да именује предлог  Катнића, а овај његове, међу којима је био и Медојевић. 

По закону, Стојановић предлаже а Катнић даје сагласност на именовање шефа тима. 
Катнић је на крају инсистирао да то буде Радоњић. Стојановић је то одбио јавно дискредитујући Радоњића, тврдећи да његов сектор лоше ради.  Са друге стране, Катнић је рекао је да је предложио Радоњића због "сјајних резултата Одсека за сузбијање привредног криминала на чијем је челу" и да је тај рад значајно допринео успеху у раду Специјалног тужилаштва. 

Након састанка врховног државног тужиоца Ивице Станковића, потпредседника Владе и вршиоца дужности министра унутрашњих послова Душка Марковића, Катнића и Стојановића, Радоњић је постављен за шефа тима. На то место га је именовао управо Стојановић, два дана након што га је оптужио за лоше резултате.

Катнић је недавно у парламенту рекао да се даноноћно води специјални рат против њега и његових сарадника у тужилаштву од оних који треба да буду кривично гоњени. Он је оптужио полицију за опструкцију у неким предметима. Полиција је оптужила Специјално тужилаштво да у неким предметима, за које су им доставили доказе, није поступано.

Из Специјалног тужилаштва нису хтели да коментаришу саопштење Управе полиције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 22. јун 2024.
35° C

Коментари

Izbor
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
А фудбал?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?