Расте напетост на грчко-македонској граници

Током ноћи у камап Идоеми је ушло нових 500 избеглица и према проценама полиције у њему сада борави преко 7.000 људи, јавља допсиник РТС-а. Људи су нервозни и поручују да ће уколико их македонска полиција не пусти, поставити шаторе на међународној прузи.

Избегличка криза се заоштрава спуштањем рампи на граници Грчке са Македонијом. Мигранти и за данас најављују блокаду међународне железничке пруге која од Грчке води даље ка Европи све док се она не отвори за њихов прелазак границе и даљи пут ка Западној Европи која им је крајњи циљ. 

Македоснка полиција пропустила је у земљу синоћ око 300 избеглица. У Грчкој је бар 2.000 људи више него претходних дана и укупно је 25.000 миграната и избеглица.

Овог јутра педесетак миграната који су враћени са балканске руте чекали су са македонске стране жице да буду враћени Грчкој и постоји могућност да ће и они остати у кампу Идоеми и опет покушати да уђу.

Људи су нервозни и неки од њих поручују да ће уколико до 10 сати македонска полиција не почне да их пропушта опет блокирати пругу остављајући шаторе на њој све док већи број људи не напусти камп.

Волонтери ужурбано раде на томе да поделе шаторе онима који су пристигли синоћ. Међутим, група од четрдесетак људи највљује да ће у знак протеста поцепати избегличе папаире и да ће таксијем кренути пут Солуна и натраг према Сирији. 

Избеглице које су данима заробљене на грчко - македонској граници протестовале су јуче у кампу у Идоменију тражећи да их власти пропусте даље. Неке породице у том кампу су дуже од недељу дана.

Напетост расте јер мигранти имају све мање стрпљења за чекање, понестаје и хране и гардеробе, а многима је потребна и медицинска помоћ. Близу хиљаду миграната и јуче је до касних поподневних сати држало међународну пругу у блокади .

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 27. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару