Церар против кампање непријатељства према мигрантима

Словеначки премијер Миро Церар рекао је да се не сме дозволити ширење непријатељске кампање која се појављује у срединама где влада намерава да оснује центре за избеглице.

"Не смемо допуштати нетолеранцију, хушкање и непријатељство према мигрантима и избеглицама, ова влада подржава толеранцију и вредности записане у нашем уставу", рекао је Церар на конференцији за новинаре у Љубљани, преноси Хина.

Последњих недеља у више места где је влада планирала да смести избеглице које је одбила да прими Аустрија избиле су демонстрације које је подржао и део опозиције који се залаже за најрестриктивнију политику према азилантима, а нови протести најављују се ових дана у Кидричевом, Крању, Логатецу и у још неколико градова.

Церар је истакао да је тиме разочаран, као и да позива грађане да не наседају на ксенофобију и хушкање јер их они, који су априори против избеглица у својој близини, погрешно информишу.

"Разумем да је код људи присутан страх због информација о мигрантима из других земаља, али су оне често непотпуне", упозорио је словеначки премијер и додао да његова влада добро контролише избеглички прилив и да је стање у земљи сигурно.

Церар је додао да би Словенци, кад је реч о примању и интеграцији избеглица, требало да се угледају на северне суседе јер Аустрија избеглице прима и добро их интегрише.

На питање је ли Словенија спремна на могуће скретање избеглица на нову руту након што су Аустрија и Словенија појачале контролу граница и увеле избегличке квоте, Церар је рекао да је његова влада на то спремна, али да у вези с мигрантским таласом има "много могућих сценарија", преноси Хина.

"Они који у Европу желе путем ирегуларних миграција треба да схвате да краткорочно њихова интеграција у Европској унији није могућа, а то мора бити и јасан сигнал онима који кријумчаре људе", додао је Церар и рекао да такву поруку шаље и жичана ограда коју је на делу своје границе с Хрватском Словенија поставила крајем прошле и почетком ове године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару