Читај ми!

"Смањити притисак на земље на западнобалканској избегличкој рути"

Земље Европе треба да поделе одговорност и смање несразмеран притисак на земље на западнобалканској мигрантској рути, наведено је у декларацији која је усвојена на састанку министара Аустрије и земаља региона у Бечу посвећеном решавању избегличке кризе.

У декларацији се наводи да особе којима је потребна међународна заштита треба да је добију "што је пре могуће и што ближе њиховој земљи порекла" као и да право на азил не подразумева право на избор земље у којој ће да остану.

Министри су се сагласили да ефикасно управљање избегличком и мигрантском кризом "захтева координисан и свеобухватан приступ" који ће обухватити све аспекте проблема како би се нашло одрживо решење којим се не крше људска права. То подразумева, додаје се, појачане напоре свих релевантних партнера и чинилаца у ЕУ.

"Потребна је боља подела одговорности у Европи као целини како би се избегао несразмеран притисак на појединачне партнере", наводи се у декларацији усвојеној на конференцији "Заједничко управљање мигрантском кризом" у среду у Бечу, којој су присуствовали министри унутрашњих и спољних послова Аустрије, Хрватске, Словеније и западнобалканске шесторке која обухвата Албанију, БиХ, Црну Гору, Косово, Македонију и Србију, као и Бугарске која је присуствовала као посматрач.

Министри су изразили забринутост за велики број избеглица и миграната који настављају да долазе западнобалканском рутом, оценивши да тренутна ситуација представља знатан изазов за цео регион и да и даље постоји велики притисак на земље региона.

"Прилив миграната преко западноблаканске руте мора да буде знатно смањен с циљем да се ублажи несразмерни терет за земљама које се налазе на том путу", каже се у документу.

У деларацији се наводи да Западни Балкан има "важну улогу када су у питању безбедност и стабилност у Европи".

"Западни Балкан представља важно транзитно подручје за мигртанте и тражиоце азила на њиховом путу ка ЕУ, а у исто време се суочава са све већим бројм захтева за азил", наводи се у декларацији која је достављена агенцији Бета из Амбасаде Аустрије у Београду.

У декларацији је изражена снажна подршка европској перспективи Западног Балкана и поздрављена спремност земаља кандидата и потенцијалних кандидата за чланство у ЕУ да поделе одговорност у решавању избегличке кризе.

Министри су позвали на предузимање координисаних мера, у складу с међународним и европским законима и шенгенским правилима, посебно када су у питању управљање границама, јачање капацитета за смештај избеглица и заједничка подршка у вези с азилом, враћањем и реадмисијом.

Интензивирана сарадња на границама захтева, како се додаје, успостављање заједничких стандарда за управљање миграцијом дуж западнобалканске руте, што подразумева и регистрацију миграната, услове за дозволу или одбијање уласка у земљу и даље поступање према мигрантима, њихово враћање или прелаз.

"Морамо да се вратимо у ситуацију у којој су све чланице зоне Шенгена у потпуности примењивале Шенгенски гранични правилник и одбијале улазак на спољним границама држављанима трећих земаља који не испуњавају услове за улазак или који нису поднели захтев за азил иако су имали могућност да то ураде", наводи се у документу.

Особама без пасоша, с фалсификованим документима или мигрантима који дају лажне изјаве о својој националности или идентитету биће одбијен улазак на граници, као и онима који су покушали да нелегално пређу границу и који не сарађују приликом регистрације.

"Мигранти којима није потребна међународна заштита морају брзо бити враћени уз пуно поштовање њиховог достојанства и људских права", каже се у декларацији.

Да би се обезбедила ефикасна заштита граница, министри су се сагласили да се мора убрзати слање полицајаца на границе у посебно погођеним подручјима.

Позива се на јачање сарадње Грчке и Македоније и истиче да сарадња с Грчком у управљању приливом мигранта остаје од суштинске важности. Такође се указује на важност примене заједничког акционог плана ЕУ и Турске.

Посебни напори биће уложени у борбу против криминала, екстремизма и тероризма, као и против кријумчарења миграната и трговине људима, који се могу раширити као последица неконтролисане миграције, наводи се у заједничкој декларацији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару