Читај ми!

Беч, неопходне мере за заустављање мигрантског таласа

Мигрантска криза представља велику опасност по опстанак ЕУ, упозорено је на конференцији о Западном Балкану у Бечу на којој је закључено да је потребно заједничко европско решење, али док се оно не нађе, неопходно је предузети мере за заустављање избегличког таласа.

На конференцији о Западном Балкану договорено је да се путовање дуж балканске руте дозволи само лицима којима је потребна заштита, а одлуку о томе ко припада тој групи остављена је земљама да самостално одлучују, наведено је у заједничком закључку, у којем се наводи да су договорена и заједничка правила за регистрацију избеглица.

Министар иностраних послова Аустрије Себастијан Курц, који је заједно са министарком унутрашњих послова Јоханом Микл-Лајтнер позвао ресорне колеге из држава дуж балканске руте, нагласио је, на конференцији за штампу, да циљ конференције није да се усавршава досадашња пракса прослеђивања миграната у централну Европу, већ заустављање таласа.

Курц је истакао да нико Аустрији не може пребацити да није била хумана и солидарна у овој кризи, јер је прошле године примила 90.000 избеглица, а у овој планира да прими до 37.500.

Аустрија је била принуђена, како је објаснио, да предузме националне мере, и пошто јој је Западни Балкан партнер, а то је регион који је приоритет њене спољне политике, Беч неће да остави саме ове земље, јер одлука Аустрије сигурно има последице по државе дуж балканске руте.

Због тога, како је истакао, важно је заједно се припремати и радити на смењењу таласа избеглица.

"Циљ остаје европско решење и ниједан учесник конференције није био против европске солуције, али поред рада на њему неопходне су регионалне и националне мере", подвукао је министар Курц.

Министарка Микл-Лајтнер истакла је да је конференција сазвана да би се направио притисак у циљу бржег постизања европског решења и указала да је потребна "ланчана реакција разума".

"Ми сви смо заинтересовани да брзо дође до европског решења. Сви смо свесни да се Европа налази пред највећим изазовом од Другог светског рата. Оптимиста сам да ће бити европског решења, али се поставља питање када ће доћи до тога", указала је Микл-Лајтнер.

Микл-Лајтнер је истакла да се талас миграната мора смањити, јер ова криза може довести у питање опстанак ЕУ.

"Свесни смо да, ако не делујемо, предајемо терен националистима и онда ће брзо уследити крај заједничке Европе. Зато је важно да делујемо и то посебно дуж балканске руте", уверена је она.

Аустрија се, како каже, залаже за европско решење, и с тим у вези ће сутра на састанку министара унутрашњих послова ЕУ инсистирати да многе договорене мере буду примењене.

Посебном испиту изложена је тренутно, како је констатовала, Македонија, којој је потребна подршка.

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић најавио је наставак "бечког скупа" на нивоу директора полиција, уз учешће Мађарске и Грчке, у петак у Београду, у циљу договора око даљег деловања.

Министар иностраних послова Македоније Никола Попоски указао је на тешку ситуацију његове земље због огромног броја избеглица који непрестано пристижу на македонску границу.

Министарка унутрашњих послова Словеније Весна Жнидар такође је указала на потребу заједничког европског решења, али и сарадње у региону у циљу смањења таласа избеглица.

Министар унутрашњих послова Хрватске Влахо Орепић поздравио је иницијативу која води ка заједничком европском решењу, али је додао да у ишчекивању те солуције, треба у региону деловати заједно у циљу смањења таласа избеглица.

Према његовим речима, треба унапредити то заједничко деловање.

Орепић је казао да Македонији, која тренутно представља "врата Европе", треба помоћи у процесу профилације миграната.

Такође је истакао да је важно одлучити и којим људима је потребна заштита, а Хрватска сматра да је треба пружити лицима који су диркетно угрожена ратом.

Истовремено је оценио да ова невоља изгледа има потенцијал да уједини Европу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару