Читај ми!

Хасанбеговић у име хрватске председнице са врхом СПЦ

Председница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић на сусрет са Светим синодом СПЦ сутра у Пакрац шаље као свог посебног изасланика, контроверзног министра културе Златка Хасанбеговића.

Хасанбеговић је за Нову ТВ потврдио да ће присуствовати парастосу и сахрани земних остатака четворице Епископа пакрачких.

Славонски епископ Јован (Ћулибрк) рекао је за Вечерњи лист да председница има право да пошаље кога хоће и он је добродошао.

„Није моје да расправљамо о нечијој подобности. Црква Божја прима све, а на Влади је да просудјује је ли неко за министра или није", рекао је епископ на питање како СПЦ реагује на долазак у Пакрац контроверзног министра.

Према његовим речима, Хасанбеговић је као министар културе једина особа која може мериторно да представља државу, јер Свети синод долази у Пакрац да погледа како се одвијају радови на обнови саборне цркве и епископског двора, за коју је новац, преко Министарства културе, дала и држава.

Додао је да ће седница Синода бити одржана у Јасеновцу.

Одмах по избору на министарску функцију, Хасанбеговић се нашао у центру пажње јавности због својих изјава да је антифашизам флоскула и и да је рат из 1990-тих једини из којег су Хрвати у 20. веку изашли као истински победници.

Потом се нашао у новом скандалу пошто је недељник српске националне мањине Новости објавио његову архивску фотографију уз коју су навели да се актуелни министар 1996. фотографисао с усташком капом и да је у часопису "Независна Држава Хрватска", гласилу Хрватског ослободилачког покрета, писао текстове о усташама као херојима и мученицима.

Министар културе изјавио је потом да је изложен јавном прогону, а да је "увек јасно истицао да су усташки злочини оптерећени не само хипотеком пораза већ да представљају највеће морално посрнуће у историји хрватског народа чија сена и злодух до данас стоји над хрватским народом".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару