Хрватска жели ремонтни центар за руске хеликоптере

Хрватски Зракопловно-технички центар (ЗТЦ) из Велике Горице заинтересован је да постане ремонтни центар за руске хеликоптере на територији ЕУ, пише "Слободна Далмација".

Русија жели да у некој од земаља ЕУ отвори ваздухопловно-технички центар који би се бавио ремонтом, модификацијама и модернизацијама хеликоптера, као и снабдевањем резервним деловима, рекао је генерални директор компаније "Руски хеликоптери" Александар Михејев за Слободну Далмацију.

Намера Русије је да формира центар за ремонт и модификације хеликоптера Ми-171 који лете у земљама Европске Уније, а Хрватска је једна од земаља које ће ускоро имати потребу за ремонтом своје флоте транспортно-јуришних хеликоптера Ми-171СС.

Како наводи Слободна Далмација, Руси су спремни да у изградњу и опремање новог центра уложе око 20 милиона евра, а за тако нешто су заинтересовани и ремонтни заводи у Чешкој, Словачкој и Литванији.

Хрватски Зракопловно-технички центар (ЗТЦ) из Велике Горице заинтересован је за "освајање" генералног ремонта овог типа хеликоптера.

Да би ЗТЦ, који има велико искуство у одржавању Ми-8/17, постао један од озбиљних центара за ремонт овог типа хеликоптера потребно је допунити и усвојити способност ремонта и модификација, што би, уз добијање одређене опреме, алата и документације омогућило добијање сертификата од произвођача.

Михејев је рекао да, да би био легалан, ремонтни центар мора имати одобрење и континуирану подршку како конструкционог бироа "Миљ", тако и самог произвођача.

"Ево, дакле, првог иностраног економског задатка за премијера Тихомира Орешковића. Питање је само једно: хоће ли руска инвестиција завршити у Хрватској, или ћемо се потврдити као мајстори изгубљених прилика", наводи сплитски лист.

Конкуренција Хрватској у овом великом руском пројекту су друге НАТО чланице, а пре свих Чешка, која извлачи новац из европских фондова, али и негује добре односе са Русима, у чијем је власништву главни чешки симулаторски центар за обуку пилота хеликоптера "ХТП Острава".

Слободна Далмација наводи да је Хрватска у протеклих неколико година, услед политичке ситуације у односима Запада и Русије, одбијала већу војно-техничку сарадњу са Русијом.

"Нема сумње да би хрватски ваздухопловно-технички завод могао да постане ремонтни центар уколико буде било политичке воље да се тако нешто оствари. Завод поседује солидну инфраструктуру, има добар кадар и богато искуство у одржавању Ми-8/17, који лете изнад Хрватске већ 25 година", наводи сплитски дневник.

У свету је тренутно у употреби око 2500 војних хеликоптера Ми-8/17.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару