ЕУ даје 12 милиона евра за коридор на Балкану

На Инвестиционом самиту западног Балкана у Лондону, коме присуствују премијери свих балканских земаља, Европска унија је потврдила да ће обезбедити 12 милиона евра бесповратних средстава за изградњу првог електричног интерконектора између Албаније и Македоније.

Како је саопштила Европска банка за обнову и развој (ЕБРД), која је организатор самита, део од укупног износа ових средстава је намењен унапређењу мрежне ефикасности инфрастуктуре оператора Македонског електропреносног система.

Инвестиционом форуму ЕБРД-а за западни Балкан присуствује и Александар Вучић.

Коридор за пренос електричне енергије Исток-Запад, како се наводи у саопштењу ЕБРД-а достављеном Танјугу, има за циљ повезивање тржишта електричне енергије Бугарске, Македоније, Албаније, Црне Горе и Италије.

Пројекат је део програма повезивања Западног Балкана, а финансираће се средствима из фонда Инструмената за претприступну помоћ кроз Оквир за инвестиције Западни Балкан.

ЕБРД је већ ангажовао 37 милиона евра зајма у овај пројект са циљем подстицања регионалне интеграције енергетских тржишта балканских земаља, додаје се у саопштењу.

"Подржавањем кључне регионалне прекограничне инфраструктуре и стварањем већег интегрисаног тржишта повећава се енергетска сигурност. То је један од приоритета ЕБРД-а у енергетском сектору западног Балкана. Овај пројекат представља важан корак ка успостављању регионалног тржишта електричне енергије", рекао је председник ЕБРД-а Сума Чакрабарти.

Такође, Чакрабарти је изразио захвалност због великодушног доприноса ЕУ том важном пројекту.

Генерални директор Европске комисије за проширење Кристијан Данијелсон, истакао је да је тај пројекат "део напора Европске комисије у оквиру подршке пограму повезивања западног Балкана".

"Изградњом далековода ће се побољшати сигурност снабдевања и стабилност електроенергетског система две земље. То ће, такође, помоћи да се развије регионално тржиште електричне енергије које ће омогућити управљање производњом и преносним капацитетима за цео западни Балкану, а не у националним оквирима. То ће смањити расипање енергије и вишак капацитета", нагласио је Данијелсон.

Европска унија је највећи појединачни донатор ЕБРД-а. У 2015. години је тој банци ставила на располагање 179 милиона евра, што је око половине укупних донаторских средстава ЕБРД-а, наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару