Вујановић и Ђукановић о Николићевој изјави

Црногорски председник Филип Вујановић није изненађен, док је премијер Мило Ђукановић изненађен изјавом председника Томислава Николића, који је рекао да је Црна Гора пример да држава не треба да буде играчка и да људи који је воде не смеју тако да је третирају.

Вујановић је, како преносе подгорички медији, замерио Николићу што брзо мења ставове, а Ђукановић, који није прочитао цео Николићев интервју, каже да, ако је тачно да је српски председник то рекао, онда је то неки нови тон са једне високе државне адресе из Београда према Подгорици.

Николић је, наиме, у интервјуу Спутњику рекао да Србију не треба поредити с Црном Гором, јер она свесно поништава своју самосталност у доношењу одлука и препоручује се као држава која ће прихватити све што јој буде речено како би ушла у НАТО.

Вујановић тврди да није изненађен Николићевом изјавом да "Црна Гора дозвољава да неко други њоме управља" и замерио му што брзо мења ставове поводом аспираната с Балкана за чланство у НАТО-у.

Вујановић је у интервјуу Телевизији Никшић подсетио да је српски председник један од потписника заједничке декларације земаља процеса Брдо-Бриони, потписане у новембру у Загребу, којом се подржавају државе аспиранти са Западног Балкана за чланство у НАТО-у.

"Не могу да објасним себи да је он то потписао у Загребу зато што су ту били потпредседник САД Џо Бајден и председник Европског савета Доналд Туск, па онда након кратког времена променио став. Али, да то мисли, апсолутно мисли", казао је Вујановић.

Вујановић је коментарисао Николићеву изјаву шефу руске дипломатије у којој је Русију упоредио с мајком.

"Желим да кажем да је моја мајка Црна Гора у смислу домовине и државе, и да ми ниједна држава ван ових граница не може бити надоместак, допуна и замена", рекао је Вујановић.

Ђукановић за ралику од Вујановића зачуђен изјавом председника Србије.

Премијер је новинарима казао и да је прочитао само "прелиминарни део дозе интервјуа" председника Србије агенцији Спутњик.

"Зато бих условно говорио на ту тему. Све дотле док не будемо у прилици да заједно прочитамо шта је заправо председник Србије казао. Ако је тачно то што је до сада пренесено у медијима, не могу да се не зачудим и да не приметим да је у питању неки нови тон са једне високе државне адресе у Београду према Црној Гори. Тон који се разликује од оних које смо имали у комуникацији током претходних година", казао је Ђукановић.

Он каже и да се не каје што је радио на "оздрављењу" односа са Србијом, на томе ће, како поручује, наставити да ради.

"Ако је тачна та изјава Николића, ја бих рекао да нас била која изјава ни из Црне Горе, ни ван државе не може поколебати", рекао је Ђукановић и поручио да ће Црна Гора наставити путем ЕУ и НАТО интеграција.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи