Дан сећања у Вуковару

За разлику од претходне две године, када је хрватски државни врх у Вуковару ходао у две колоне сећања и уз инциденте незадовољних представника бранитељских удружења, ове године једна је колона поводом пада Вуковара, који Хрвати обележавају као Дан сећања на жртву тог града, али је један и аплауз – само за председницу Колинду Грабар Китаровић.

У Вуковар, град у коме трећину становништва чине Срби, слило се више десетина хиљада људи, који ће у колони дугој 5,5 километара доћи до Меморијалног гробља жртава из Домовинског рата, где ће бити положени венци.

У колони сећања налазио се и целокупни државни врх предвођен председницом Републике Хрватске Колиндом Грабар Китаровић, која је једина у кругу болнице дочекана аплаузом, председником Хрватског сабора Јосипом Леком и председником владе Зораном Милановићем.

У колони су били и Божо Петров, шеф Моста независних листа, треће по снази политичке опције након парламентарнх избора у Хрватској који ће пресудно утицати на формирање нове владе у Загребу, као и шеф заступничког клуба ХДЗ-а и лидер те странке Томислав Карамарко.

Хиљаде грађана из целе Хрватске носили су заставе и транспаренте. Први пут откако се обележава Дан сећања на жртву Вуковара 1991. нема изјава државног врха за новинаре.

Претходних година новинари су изјаве од државног врха узимали у самој колони што је ове године изостало.

Да неће давати изјаве прва се изјаснила председница Колинда Грабар-Китаровић. Незванично је потом новинарима речено да изјаве неће давати ни премијер Зоран Милановић.

Из кругова председника ХДЗ-а Томислава Карамарка новинарима је поручено како ни он неће давати изјаве уколико изјаве неће давати председник СДП-а Милановић.

Кратко се обратио само председник Сабора Леко, а последњи заповедник одбране Вуковара Бранко Борковић, који је с бројним саборцима у колони сећања пролазио вуковарским улицама до Меморијалног гробља жртва из Домовинског рата, рекао да га "највише плаши да Хрватска данас не би могла да понови оно што је учинила у Вуковару 1991".

Дан сећања на жртву Вуковара 1991. обележава се одлуком Хрватског сабора у спомен на 18. новембар 1991.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару