Брине: ЕУ од Западног Балкана тражи исто што и од својих чланица

На путу ка чланству у ЕУ Брисел од Западног Балкана не тражи више него од својих чланица, али су се циљеви померили и све су захтевнији и према чланицама, оценио је шеф јединице у Дирекцији за ширење Евроспке комисије Бернар Брине.

На панелу "Економске реформе, конкуретност и фискална консолидација – основа за радна места и економски раст на западном Балкану", у оквиру конференције "Регионална сарадња у југоисточној Европи – заједничким радом напред ка ЕУ" у Сарајеву, Бернар Брине је рекао да се ЕУ после финансијске кризе и даље суочава са егзистенцијалном кризом, на шта указује чињеница да је главна тема тренутно да ли ће преживети Шенгенски споразум.

ЕУ, међутим, нагласио је Брине, није изгубила интересовање за Западни Балкан.

"Ми само инсистирамо на условима, јер желимо да земље региона, када се придруже, буду потпуно спремне и могу да користе предности тржишта, те буду добре земље чланице", рекао је Брине.

Рекао је да не постоји недостатак интересовања, већ само инсистирање на испуњавању предуслова. Истовремено је истакао да "су се циљеви померили".

"Финансијска криза је променила значајно економска правила у ЕУ, и зато сада тражимо много више у тој области. То је само рефлексија онога што ми тражимо од наших чланица", објаснио је Брине.

Када је реч о регионалној сарадњи, Бине је нагласио да ЕУ не може земље региона натерати ан сарадњу, већ може само да подстиче регионалну кооперацију.

"ЕУ може да успостави оквире, иницијативе, а то чинимо и финансијском подршком, када постоји јасна демонстрација воље за сарадњом", нагласио је Брине.

Шеф одсека за проширење ЕУ на југоисточну Европу и Турску у Министарству привреде и енергије Немачке Хелге Толксдорф рекао је да је тешко властима да уверавају инвеститоре да улажу у регион када са Западног Балкана постоји одлив мозгова.

"Немачка разуме да можемо и да ћемо бити стратешки партнер свим земљама региона. Међутим, спознајемо да су земље региона веома различите, јер имамо више земаља са свега милион становника. Имамо милијарду евра трговинске разене са неким земљама, а са некима свега пар стотина милиона евра", објаснио је Толксдорф.

Разлике у економској сарадњи он објашњава проблемима са транспарентношћу, управљањем економијама.

Толксдорф је констатовао да немачки предузетници, и поред тога, добро послују у региону, који није главни економски партнер земље, где су повећали трговински обим значајно.

Нагласио је да, међутим, има још много тешких изазова пред нама.

Такође је на панелу оцењено да је Берлински процес позитиван и да може покренути развој региона и у економској области.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару