Министри полиција земаља балканске руте о мигрантима

На Брду код Крања одржан је неформални састанак министара унутрашњих послова држава дуж балканске руте на коме је акценат стављен на потребу веће координације и јачање напора за смањење броја миграната.

Састанак је одржан на иницијативу словеначке министарске унутрашњих послова, а македонски министар Митко Чавков је рекао да је закључено закључено је да је пре свега потребна оперативна сарадња и координација ради смањења броја миграната на дневној основи који имају за циљ хуманији третман миграната у складу са капацитетима земље.

Чавков је за македонски Канал ТВ5 додао да је став Скопља да без смањења броја миграната који улазе преко Грчке у Македонију нема ефикаснијег решења у управљању кризом због тога што је Грчка земља чланица ЕУ, чланица Шенгена и да је потребно да она предузме практичне напоре за заштиту сопствене спољне границе као државе чланице Шенгена према Турској и да у том контексту допиносе смањењу броја миграната.

Додао је, међутим, да по том питању није претерани оптимиста.

Чавков је рекао да се по питању избеглица разговарало и у контексту терористичких напада у Паризу и да иако се те две ствари међусобно не повезују, ипак се сви слажу да је неопходно јачање безбедносних капацитета и веродостојнија регистрација миграната.

"Чињеницу да осим избеглица неконтролисане токове користе и припадници милитантних структура потврђује то што је један од терориста евидентиран на овој балканској рути и у том контексту смо разговарали о потреби за суштинском подршком ЕК, ЕУ и земаља западног Балкана које нису чланице Уније у смислу давања материјалних средстава и јачања капацитета за истинску регистрацију преко обезбеђивња биометријских података миграната који се крећу овом рутом и примене јединствене методологије регистрације у шта до сада нисмо били уључени, а што представља заједничку штету за све државе", рекао је Чавков.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару