Ко је Подгоричанин ухапшен у Немачкој са оружјем?

Тим француских инспектора допутовао је у Немачку како би саслушао Подгоричанина Влатка Вучелића који је у тој земљи ухапшен са арсеналом оружја девет дана пре терористичког напада у којем су у петак увече у Паризу погинуле 132 особе.

Црногорска Управа полиције је јуче сопштила да их је Национални централни биро Интерпола Париз обавестио да се Вучелић (51) за сада не повезује са дешавањима у Паризу.

Вест да је Владан Вучелић ухапшен у Немачкој његов брат Жељко примио је са неверицом и како је рекао "збрка му је у глави".

"Не знам што да мислим. Збрка ми је у глави. Када сам видео на телевизији да је ухапшен са 'пола касарне' оружја у колима и да га доводе у везу са овим нападима, прво сам мислио да је то нека забуна. Да то не може бити он. Одакле он у Немачкој. Никада границу није прешао. И где ће тамо. По чијем договору, наговору видно резигниран", испричао је за подгоричку Побједу Жељко Вучелић.

Каже да његов млађи брат "свесно није могао имати ама баш никакве везе са исламистима", али да може бити да га је неко унајмио да за "неке ситне паре" нешто превезе у иностранство или довезе из иностранства, али да је "у живот сигуран" да његов брат није знао шта је у аутомобилу.

"Мило ми је што тај метак, то оружје није прошло даље. Да некога оцрни, да остави некога без брата, фамилије. То ми је мило, а жао ми је његове робије. Знам да га чека. Како ће он сам против великих сила", додаје Вучелић.

Нагласио је и да је причао са пријатељима свога брата, те да нико ништа не зна.

Сигуран је да је његов брат у "пословну комбинацију" ушао док је он био у бањи у Игалу, од 20. до 27. октобра и да је брат искористио прилику док није био под његовим "надзором".

Верује да је тада извадио и пасош и међународну возачку дозволу.

Последњи пут брата је видео 31. октобра. И све је било у реду. После пет-шест дана схватио је да га нема. Звао га је на мобилни који је био искључен, питао пријатеље. Нико ништа није знао. Онда му је сестра од стрица рекла како је њој рекао да неће бити ту до недеље, 8. новембра, да путује у иностранство и да га не зове јер ће бити у ромингу.

Вучелићи полицији нису пријавили нестанак. Надали су се да ће се појавити. И раније је знао да се не јавља на телефон, да нестане, понекад и по месец и дуже, док је радио у "Ауто Боки".

А онда, 11. новембра, осамдесетогодишња мајка позвала је на мобилни телефон старијег сина и рекла му да су у Пиперима неки људи и да траже Владана.

"Били су то људи из рент-а-кара. Рекли су нам да је изнајмио аутомобил и да је требало да га врати 9. новембра. Показали нам папире. Са његовим именом, бројем личне карте, потписом, уплатом од 211 евра за седам дана", каже Вучелић.

Случај није пријавио полицији јер је сматрао да нема потребе када је то већ урадила агенција од које је изнајмио аутомобил.

Владан Вучелић је у Немачкој заустављен 5. новембра током рутинске контроле на Салзбург-Минхен ауто-путу, а на навигационом систему у ауту као крајња дестинација био је обележен Париз, односно јавни паркинг у том граду.

Полиција је у ауту пронашла револвер, две аутоматске пушке АК-47, две ручне бомбе, осигураче, детонаторе и 200 грама експлозива.

Осим тога, у ауту је било и неколико француских телефонских картица и неколико адреса у Паризу.

Баварски министар унутрашњих послова Јоаким Херман је за немачке медије истакао да је у току испитивање да ли је и на који начин Вучелић био у контакту са терористима који су направили масакар у Паризу.

"Ако неко транспортује калашњикове, експлозив и ручне бомбе сумња постоји. У сваком случају оволика количина оружја указује на терористичке намере било директне или само у виду снабдевања терориста оружјем. На основу прикупљених података крајња дестинација ухапшеног био је Париз", рекао је Херман.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару