Регионална сарадња кључна за напредак ка ЕУ

За напредак на путу ка ЕУ и за развој и стабилност Западног Балкана кључна је регионална сарадња, оцењено је на конференцији "Регионална сарадња у југоисточној Европи - заједничким радом ка придруживању ЕУ".

Заменик министра спољних послова Босне и Херцеговине Јосип Бркић, отварајући скуп у организацији немачког Друштва за међународну сарадњу, рекао је да је европско искуство показало да мир и стабилност могу да се постигну само регионалном сарадњом, те да је на томе заснована ЕУ.

Указао је да тренутно, после терористичких напада у Паризу, постоји много разлога за забринутост у Европи и да се треба суочити са свим изазовима.

"БиХ има снажан интерес за стабилном и просперитетном Европом и даћемо наш допринос томе. Југоисточна Европа напредује у процесу европске интеграције, али већина земаља се суочава са великим проблемима на путу ка чланству у ЕУ", указао је Бркић.

Истакао је да треба искористити тренутак напретка, посебно по питању социјално-економског развоја региона.

Регионална сарадња, према његовим речима, је предуслов за развој региона.

Такође је позвао ЕУ да, у време бројних проблема, како напада на Париз, тако и талас избеглица, треба да се придржава обећања датог земљама Западног Балкана у вези чланства ЕУ.

Бркић је указао да је Европска комисија констатовала у свом извештају да се БиХ вратила на евроспки пут и подвукао да је и даље приоритетни циљ БиХ да до краја године поднесе захтев за чланство у ЕУ.

Амбасадор Немачке у Сарајеву Кристијан Хелбах је поручио да је регионална сарадња веома важна за Западни Балкан, ако жели напредовати ка ЕУ.

Указао је да је, по питању регионалне сарадње, последњих месеци направљен напредак, посебно између БиХ и Србије, те је поздравио одржавање заједничке седница влада те две земље.

"Могу само да охрабрим политичке лидере две земље да наставе тај пут сарадње у корист својих грађана", нагласио је Хелбах.

Хлебах, истичући да је региоанлна сарадња кључни фактор у процесу европских интеграција, истакао да су препознате предности регионалне сарадње од стране главних актера на Западном Балкану.

Регионална сарадња је, према његовим речима, важан инструмент у процесу европског проближавања.

Додао је да се чуди што је тек сада препозната важност регионалне сарадње, пошто је било јасно, од добијеног обећања у Солуну, да је напредак могућ само уз регионалну сарадњу.

"Верујемо да земље Западног Балкана припадају ЕУ и да треба да буду што пре чланице Уније", навео је немачки амбасадор.

Генерални секретар у Министарству иностраних послова Аустрије Михаел Линхарт нагласио је да је европска перспектива кључна за стабилност и развој региона.

Она је, како је указао, важан подстицај за имплементацију потребних реформи.

Аустрија, према Линхарту, која је социјално, економски и историјски, али и људски повезана са регионом, подржава Западни Балкан на путу у ЕУ и то је приоритет спољнополитичких стратегија.

Пројекти у оквиру Берлинског процеса подстакнуће боље инфраструктурно повезивање земаља региона, што ће допринети даљем развоју.

Посебно је истакао канцеларију за сарадњу младих у региону, која се успоставља по узору на некадашњу немачко-француску иницијативу за повезивање младих.

Та канцеларија треба да допринесе смањивање раздора између људи у региону.

Линхарт је констатовао да постоји добар напредак у региону, а да је БиХ део тога, те да је последњи извештаји из Брисела показао то.

"То су добре вести које треба подржати. Међутим, има још много изазова и препрека на том пут. Можда БиХ има више него друге земље региона", рекао је Линхарт поручивши да је кључно превазилажење етничких подела у БиХ у корист бољитка за грађане.

Директор ГиЗ-а у Сарајеву Бригите Хојел-Ролф оценила је да тај скуп треба да омогући дискусију између представника региона о изазовима са којима се суочавају земље у приступању ЕУ.

Конференција, која окупља око 200 експерата из регионалних и међународних организација, треба да допринесе даљем развоју регионалне сарадње.

Сусрет у Сарајеву пружа прилику за дијалог и умрежавање партнера и суседа из седам земаља Југоисточне Европе и пет држава чланице ЕУ.

Скуп представља завршну активност пројекта "Промоција европских интеграција путем регионалне сарадње", који је имплементирао ГИЗ, као део Отворених регионалних фондова за Југоисточну Европу.

Осман Топчагић из Одсека за ЕУ у Министарству иностраних послова БиХ истакао је да се конференција одржава у специфичном тренутку, после објаве извештаја о напретку, након што је ЕК објавила стратегију даљег ширења ЕУ, али исто тако у време када се БиХ припрема да поднесе апликацију за чланство у Унији.

Пројекат регионалне сарадње је област од приоритетног значаја за спољну политику БиХ, наласио је Топчагић, додајући да то није само услов који Сарајеву поставља ЕУ, већ интерес који препознаје Босна, припремајући се за изазове који предстоје.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару