Читај ми!

Гридлинг: Тероризам може доспети до сваке земље

Директор аустријске Службе за заштиту уставности и борбу против тероризма Петер Гридлинг изјавио је поводом терористичких напада у Паризу, да тероризам може доспети до сваке земље и не зна се кога ће следећег погодити.

Петер Гридлинг је додао да проблем исламског тероризма неће нестати без решења за конфликт у Сирији.

Гридлинг је, у интервјуу бечком дневнику Кронен цајтунг, рекао да је у овој години у свим европским земљама био присутан виши ниво опасности од тероризма, на шта се одговорило повећаним присуством полиције и војске.

"Због тога је било јасно да нема опуштања и да у свако доба морамо рачунати са нападима", нагласио је Гридлинг.

Упитан да оцени колика је мрежа била потребна осморици терориста из Париза, Гридлинг је рекао да за сада не постоје конкретне информације, да би све биле само спекулације, али да је јасно да се ради о терористичком акту великих димензија за које су потребни даљи помагачи.

"Француске власти ће све учинити да разоткрију ту мрежу", уверен је директор аустријске службе за борбу против тероризма.

Терористи, према његовом мишљењу, желе пре свега да привуку пажњу јавности, како би сејали страх и тако дестабилизовали владе и државе, као и паралисали друштвени живот.

"То је оно што не смемо дозволити. Страх је сада ту и зато је важно да се што пре поново успостави нормалност. Морамо наставити да живимо наше животе и не смемо дозволити да нас страх паралише", поручује Гридлинг.

У Аустрији, како наводи, тренутно има више од 250 актуелних случајева џихадизма, покренуто је 200 кривичних поступака и било је већ неколико пресуда.

"Тих 250 особа, мерено по броју становништва, је надпросечно много. Због тога говоримо о јасно повећаној опасности, а било је и конкретних претњи преко социјалних мрежа. Било је информација да је аустријски џихадиста Мухамед М. убијен у ракетном нападу у Срији, али немамо сигурне информације да је стварно убијен. Тероризам може стићи у све земље и не знамо кога ће следећег погодити", нагласио је Гридлинг.

Држава, према његовим речима, чини све да спречи терористичке нападе.

"Спровели смо рације, затворили проповедаче мржње, разбили мрежу за ширење радикалних идеја и регрутовање, која је деловала од Аустрије до Западног Балкана. Међутим, победа над терористичком претњом је могућа само у сарадњи извршних власти и становништва", рекао је Гридлинг позивајући грађане да пријаве све сумњиве ситуације.

Грдилинг је, у вези са гласинама да с таласом миграната у Европу доспевају и терористи, рекао да разуме страх, али да не верује да би се терористи крили у таласу оних који од њих беже.

"Он неће ући на претоварени брод или камион, где се излаже опасности да се угуши. Тако неко користи много удобији пут", нагласио је Гридлинг.

Чињеницу да је свет 15 година суочен са исламистичким тероризмом Гридлинг повезује са кризним жариштима у свету.

"Ти конфликти се не могу решити за један дан. Због тога Исламска држава има стално нових присталица и поред хапшења и других мера. Ми тај проблем нећемо моћи елиминисати све док у Сирији траје рат", закључио је аустријски званичник.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару