Читај ми!

ХДЗ не жели концентрациону владу

Лидер ХДЗ-а Томислав Карамарко одбио предлог првог човека "Моста" који је затражио формирање владе националног јединства, јавља хрватска ТВ "Нова".

Након разговора са коалицијама окупљеним око ХДЗ-а и СДП-а лидер "Моста" Божо Петров затражио је формирање владе националног јединства. Лидер ХДЗ-а сматра да та идеја није реална.

"Нама то никако не одговара јер како ћемо сести за исти сто с онима који су упропастили хрватску привреду", поручио је Карамарко.

"Мост" је са 19 освојених посланичких места, иначе, трећа по јачини политичка опција у Хрватској после парламентарних избора, док су ХДЗ и СДП готово изједначени.

Божо Петров је рекао раније да Хрватској треба јединство. "У Мосту смо превладали светоназорске поделе, хетерогеност смо ставили са стране, јер приоритет у Републици Хрватској је економска ситуација. Тако смо данас иступили и према ХДЗ-у и према СДП-у. Очекујемо да то разумеју и прихвате. Тражимо владу националног јединства", рекао је Петров.

На конференцији за новинаре коју су преносили хрватски електронски медији, Петров је рекао да "Мост" може модерирати то јединство, те да са ХДЗ-ом и СДП-ом могу заједно да седну за сто и да за добробит Хрватске посвете барем две године.

"Верујем да ће Милановић и Карамарко имати довољно политичке мудрости и да нас неће одбити", рекао је тада Петров, након првих разговора о могућности формирања хрватске владе.

"Након прве и друге фазе биће дефинисање мандатара владе. Данас смо изнели главна начела, а други услов је да сви заједно седнемо за сто. Ми ћемо такође предложити мандатара владе. О мандатарима ћемо разговарати тек након што договоримо прву и другу фазу", рекао је Петров.

Лидер СДП-а Зоран Милановић није аутоматски одбацио предлог "Моста", јавио је Јутарњи лист позивајући се на извор који је учествовао на састанку. Милановић је, ипак, покушао да објасни да би то било варање бирача СДП-а који су им дали поверење на изборима, пренео је лист.

Градоначелник Загреба Милан Бандић, чија је листа освојила два мандата у Сабору, сматра да је велика коалиција најбоља опција.

"Видећемо. Мањинска влада, већинска влада, превремени избори, видећемо шта ће се догодити. Моја је жеља само да људи не губе време", рекао је Бандић.

Како наводи Јутарњи лист, закључено је да се разговори наставе.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару